1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kerhotilat

Päihtyneet saavat oman tilan Vuoltsulta helmikuun lopulla

Entisiin nuorisotiloihin tuleva päivätoimintakeskus avataan kuukauden päästä. Matalan kynnyksen paikkaan pääsee päihtyneenäkin.

Kuva: Anni Sillankorva / Yle

Tampereen kaupunki avaa Vuolteenkadulle päihtyneiden päiväkeskuksen 21. helmikuuta. Keskus tulee nuorisokeskus Vuoltsun entisiin tiloihin.

Päihtyneiden päiväkeskusta on suunniteltu jo pitkään, ja viime kesänä käyty keskustelu Tampereen keskustassa aikaa viettävistä humalaisista vauhditti uusien tilojen suunnittelua.

- Meillä oli iso moniammatillinen työryhmä, jossa oli mukana myös poliisi ja muita yhteistyökumppaneita, kertoo Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö Maritta Närhi.

- Päädyimme siihen, että jonkinlainen paikka pitäisi löytää. Sitten löytyi tämä Vuoltsun tila, joka on mielestäni aika hyvä.

Mustan Lampaan kaveriksi

Päihtyneiden päiväkeskuksen idea on tarjota matalan kynnyksen paikka, johon voi tulla päihtyneenä. Päiväkeskuksessa on tarjolla lämmin lounas, siellä voi juoda kahvia, peseytyä, vaihtaa vaatteita ja levätä.

Toiminta tulee kevään aikana kehittymään ja mietimme tarkemmin, mitä kaikkea sinne rakennetaan.

Maritta Närhi

- Tarkoituksena olisi, että sinne tulisi myös pesukoneet. Terveysneuvontaa on mahdollista saada ja sieltä voidaan ohjata jatkotoimenpiteisiin, jos on tarvetta, kertoo Maritta Närhi.

- Toiminta tulee kevään aikana kehittymään ja mietimme tarkemmin, mitä kaikkea sinne rakennamme.

Päihtyneiden päivätoimintakeskus on saman tyyppinen kuin Tampereella jo pitkään toiminut seurakunnan Musta Lammas. Näiden kahden keskuksen aukioloaikoja pyritään järjestämään niin, että koko ajan olisi suojapaikka, mihin mennä.

Päivätoimintakeskuksen yhteistyökumppaneina toimivat myös esimerkiksi A-kilta ja Sininauhasäätiö. Suurin yhteistyökumppani on Tampereen poliisi, joka on ollut tärkeänä osana jo suunnittelutyöryhmässä. Päiväkeskus pyrkii laaja-alaiseen yhteistyöhön myös eri järjestöjen kanssa.

- Eihän tämä päihtyneitä keskustasta poista, mutta tällä yritetään nyt helpottaa tilannetta ja luodaan poliisin kanssa yhteistyömalleja. Tässä on tärkeätä, että poliisi on mukana toiminnan suunnittelussa, ketäänhän ei väkisin voi sinne viedä, toteaa Närhi.

Vuoltsu on vain väliaikaisratkaisu

Mielenterveystyö ja päihtyneiden asiakkaiden kanssa työskentely on vaatii työntekijältä pitkää pinnaa ja hyvää asennetta. Työntekijöiden valinta on tarkkaa puuhaa.

- Rekrytointi on sujunut yllättävänkin hyvin, Maritta Närhi kertoo.

Hän kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon yhteydenottoja työstä kiinnostuneilta sai.

Päivätoimintakeskus toimii Vuolteenkadulla siihen saakka, kunnes lopulliset tilat ensi vuonna valmistuvat. Ne sijaitsevat Tuotannon vanhassa leipomossa Viinikassa. Uusien tilojen yhteyteen tulee myös kriisiasuntoja.