Tältä näyttää alamäkiluistelu kisaajan silmin

Espoossa Serenan alamäkiluistelukeskus on auki ensimmäistä kauttaan. Yle Uutiset kävi testaamassa lajin.

Kotimaa
Alamäkiluistelua.

Alamäkiluisteluratoja löytyy maailmalta tällä hetkellä Serenan lisäksi vain yksi. Hollannin Landgraafiin sisätalviurheilukeskukseen SnowWorldiin avattiin joulukuussa maailman ensimmäinen sisäjäärata, joka on käytössä vuoden ajan.

Alamäkiluistelu on yhdistelmä luistelua, toimintaa sekä nopeita ja tiukkoja tilanteita. Kilpailutilanteessa radalla kiitää yhtä aikaa neljä luistelijaa. Vauhti saattaa ammattilaisilla kiihtyä jopa yli 50 km/h luistelijoiden kiitäessä alas jääränniä.

Laji syntyi 2000-luvun alussa Itävallassa.

Vakuutusyhtiöt eri linjoilla lajin suhteen

Ennen jääkouruun syöksymistä on syytä tarkistaa oma tapaturmavakuutus, sillä vakuutusyhtiöiden suhtautuminen lajiin vaihtelee.

Tällä hetkellä LähiTapiolan, Fennian ja Turvan tapaturmavakuutukset kattavat alamäkiluistelun, ellei kyseessä ole kilpailu tai seuran järjestämä harjoitus. Kilpailutoiminnan kattavan vakuutuksen saa maksamalla lisää, tosin Turvan kohdalla vasta tapauskohtaisen harkinnan jälkeen.

Pohjola ja If eivät korvaa lainkaan alamäkiluistelun aiheuttamien vammojen hoitoa, oli kyseessä sitten kokeilu tai vakava kilpaileminen.

Vakuutusyhtiöiden mukaan suhtautuminen uuteen lajiin saattaa muuttua, kun siitä saadaan enemmän kokemuksia.

Alamäkiluistelun MM-sarjan kisat ovat nähtävissä Ylen kanavilla. Seuraava alamäkiluistelun kilpailu käydään Hollannissa lauantaina 9.2. Lähetys suorana Yle Areenassa klo 20.00-23.00. Kooste TV2:ssa TV2 sunnuntaina 10.2. klo 11.20-11.50.