1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tornit

Tutkimus: Iisalmen vesitornissa ei romahtamisvaaraa

Vesilaitoksen johtajan mielestä tornissa on tehtävä vielä tarkempia tutkimuksia, ennen kuin sille annetaan puhtaat paperit.

Kuva: Riikka Nurmi / Yle

Iisalmen vesitornin kunto on todettu ensimmäisessä riskikartoituksessa kohtalaiseksi. Tornissa tehtiin vuodenvaihteessa pintapuolinen riskitutkimus, eikä siinä nyt julkaistujen tulosten mukaan löytynyt mitään hälyttävää.

Vesitornin pintoja on kuitenkin korjattu 1990-luvun lopulla, eikä tiedossa ole, onko pintakorjausten alle jäänyt merkkejä vaurioista.

Rakenteiden sisälle menevät tutkimukset ovat kuitenkin ehdottomasti tarpeen.

Vilho Partanen

Iisalmen vesitornissa on jo vähennetty vesimäärää sen jälkeen, kun samanlainen betonitorni romahti Jyväskylässä. Muihin erityistoimiin ei tässä vaiheessa ole tutkimuksen mukaan aihetta. Tutkimukset jatkuvat kevättalvella.

Tutkimus ei ollut aukoton

Iisalmen Veden johtaja Vilho Partanen on tuloksista helpottunut, mutta muistuttaa, että ne jättävät yhä epävarmuuden tornin kunnosta.

- Romahtamisvaaraa ei tulosten perusteella nyt ole, varsinkaan, kun olemme pienentäneet tornin kuormitusta. Tarkemmat, rakenteiden sisälle menevät tutkimukset ovat kuitenkin ehdottomasti tarpeen, sanoo Partanen.

Ensimmäisen riskikartoituksen teki betonirakenteiden kuntotutkimuksiin erikoistunut suunnittelutoimisto. Tutkimuksessa perehdyttiin tornin rakennuspapereihin sekä tehtiin yksi käynti tornilla. Säiliön ulkopuolisia, kriittisiä rakenteita tarkasteltiin tässä vaiheessa vain maasta käsin.

Tutkimuksessa havaittiin muun muassa verkkohalkeilua tornin varressa ja irronneita laastipaikkakorjauksia. Havaintojen ei kuitenkaan todettu olevan kriittisiä.