Lapsille annetaan latua ja huutelijoille huutia

Vain harva vaatii aikuisille kokonaan omia latuja Yle Turun aloittamassa nettikeskustelussa. Suurin osa kommentoijista pitää pienten hiihtäjien puolta ja toivoo lapsia laduille ja aikuisten reiteille jatkossakin.

Kotimaa
Hiihtäjä
YLE / Petri Aaltonen

Opettaja Matias Lagercrantz kertoi Yle Turun haastattelussa, että lapset joutuvat kuuntelemaan laduilla aikuisten hiihtäjien alatyylisiä huutoja. Aihe on aktivoinut niin hiihtäjät kuin muutkin liikkujat vilkkaaseen kommentointiin.

Nimimerkki Näin se menee penää ymmärrystä laduille.

- Sopu ja muiden huomiointi sijaa antaa. Kaikkien tulee väistää ja etenkin heidän, jotka ovat jostain syystä toisten kulkuväylällä ja joilla on tilaa väistää. Jos ei lasta opeteta väistämään ja huomioimaan muita eikä lapsi moista taitoa opettele, ei hän osaa huomioida ja väistää muita aikuisenakaan.

- Missä on ahtaampaa, lasten kanssa hiihtäjät voisivat huomioida muut hiihtäjät siten, etteivät ainakaan rinnakkain hiihdä lasten kanssa. Tällöinkin pätee sääntö että nopeampi ohittaa hitaamman, olkoon hitaampi lapsi. Opetetaan lapsille oikeat 'nokkimis'säännöt jo pienestä, nimimerkki Huomaavaisuus puolin ja toisin ehdottaa.

Pienet suksijat tervetulleita laduille

Niimerkki Aina pätemässä vastaa napakasti Yle Turun esittämään kysymykseen: 'Ovatko lapset tiellä hiihtoladulla?'

- Eivät todellakaan ole tiellä! En ymmärrä tuota joidenkin aikuisten törkeää käytöstä lapsia kohtaan.

Nimimerkki Hiihtäjä ihmettelee koko keskustelun aihetta.

- Miten tällaisesta voidaan edes alkaa keskustella? Totta kai lapsen pitää saada liikkua ladulla siinä missä aikuisenkin. Jo on aikoihin eletty!

Lapset laitettava aina etusijalle

Moni antaa keskustelussa kovaa krittiikkiä laduilla lapsille huuteleville.

- Sellainen aikuinen, joka ei osaa väistää lapsia, ei kuulu hiihtoladulle, vaan hoitoon, toteaa Lapset Ensin Vas tiukasti.

- Jokaisella on oikeus hiihtää yhteiskunnan rahoilla tehdyillä laduilla. Jos se ei jollekin käy, niin hän tehköön oman yksityislatunsa omilla rahoillaan, ehdottaa PL, jonka mielipiteeseen Rake vastaa lyhyesti:

-Juuri näin! Lapset mahtuvat yleisille laduille.

Ilmassa laajempaa lapsivihamielisyyttä?

Osa kommentoijista pohtii, onko suomalaisessa yhteiskunnassa yleisemminkin alettu suhtautua lapsiin negatiivisemmin.

- Olen nähnyt paljon maailmaa ja yksi asia pistää kerta toisensa jälkeen silmään suomen päässä; lapsiviha. Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Kaikkihan me olemme lapsia olleet? Masa kommentoi.

- Olemme matkustaneet pienen lapsen kanssa maailmalla kauko-idästä eurooppaan enkä ole missään törmännyt niin halveksuvaan käytökseen lapsia kohtaan kuin rakkaassa kotimaassamme. Se on aivan käsittämätöntä, Juha kirjoittaa.

Lapsissa on tulevaisuus kertoo omista kokemuksistaan.

- Minä kärsin vieläkin niistä vammoista, joita sain lapsena lapsivihamielisessä Suomessa, enkä taatusti opeta omilleni, että lapsi olisi vähemmän tärkeä kuin aikuinen. Se, miten arvostamme tulevia eläkkeenmaksajiamme, voi lopulta koitua omaksi kohtaloksemme - hyvässä tai pahassa. Lapset laduille ja aikuiset väistäköön iloisesti huikaten!

Nimimerkki Paljon liikkunut pohtii myös hyvän liikkumisen edellytyksiä kaikenikäisten kannalta.

- Jos lenkillä olet, ja este tulee eteen, olipa lapsi, hitaampi, huono latu tai tie, kierrät, etsit toisen reitin ohitukseen, siinä saat enemmän rasitusta ja parempi ja monipuolisempi treeni, hän kirjottaa ja koittaa nostattaa hyvän liikkumisen henkeä myös lopputokaisullaan.

- Kuntorauhaa Turkuun!