Kaivopuiston palatsi päätyi myyntiin

Kaivopuistossa oleva Eliel Saarisen suunnittelema Marmoripalatsi oli valmistuessaan aikaansa edellä. Talossa oli keskuslämmitys ja tiettävästi ensimmäinen yksityiskotiin tehty hissi.

marmori
kuvassa Kaivopuistossa oleva marmoripalatsi
Museovirasto/Ari Saarto

Senaatti-kiinteistöt on laittanut myyntiin Kaivopuistossa sijaitsevan Marmoripalatsin. Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus myydään, koska valtiolla ei ole rakennukselle enää käyttöä.

Arkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli rakennuksen 1910-luvun puolivälissä yksityiskodiksi. Valtion omistukseen palatsi siirtyi vuonna 1949. Talossa toimi Helsingin hovioikeus vuosina 1952 - 1984 ja tämän jälkeen työtuomioistuin vuoteen 2012 saakka.

Suojellussa Marmoripalatsissa näkyy vahvasti käsityön jälki ja talosta löytyy runsaasti erilaisia yksityiskohtia. Nimensä palatsi on saanut ulkoseinien vaaleanharmaan marmorin mukaan.

Komivaiheinen tarjouskilpailu

Kiinteistön rakennuksineen myydään kolmessa vaiheessa julkisella tarjouskilpailulla.

Ensimmäisessä vaiheessa mahdollisilta ostajilta pyydetään muun muassa alustava suunnitelma rakennuksen käyttötarkoituksesta, ehdot kaupan toteutumiselle sekä alustava käsitys kohteen arvosta.

Toisessa vaiheessa ilmoittautuneille toimitetaan lisätietoa kohteesta ja lopulta pyydetään varsinaiset tarjoukset. Lopullisen myyntipäätöksen kohteesta tekee eduskunta.

Myytävä tontti on liki 3 000 neliömetriä ja rakennuksen kerrosala on yhteensä noin 1400 neliömetriä. Ilmoittautuminen kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen päättyy tammikuun lopussa.