Perussuomalaisten työryhmäraportti: Talous kuntoon budjettileikkauksilla

Perussuomalaisten epävirallinen työryhmä esittää valtion budjettiin 3,15 miljardin leikkauksia. Kaksi kolmasosaa säästöistä saataisiin kehitysapua leikkaamalla ja arvonlisäveroista.

politiikka

Perussuomalaisten työryhmä ehdottaa Suomen kilpailukyvyn sopeuttamiseksi runsaan kolmen miljardin euron leikkauksia valtion budjettiin.

Puolueen europarlamentaarikko Sampo Terhon johdolla laadittu työryhmäraportti esittää kehitysavun leikkaamista runsaalla miljardilla. Yli miljardi säästettäisiin arvonlisäkantojen tarkistuksilla.

Korotuslistalla ovat muun muassa ruoan, lääkkeiden ja lehtien arvonlisäkorotukset. Lääkkeiden arvonlisäveron korotus tosin korvattaisiin KELAn kautta vähävaraisille ja paikallislehtiä ja pienellä budjetilla toimivia lehtiä voitaisiin edelleen tukea.

Verovähennyksiä perussuomalaiset poistaisivat yli 400 miljoonalla eurolla, yksityiseltä terveydenhuollolta poistettaisiin KELA-korvaukset ja korkeakoulutukselle asetettaisiin omavastuuosuus, jota opiskelijat maksaisivat takautuvasti saatuaan työpaikan.

Suuria yritystukia työryhmä leikkaisi sadalla miljoonalla eurolla ja puoluetuki puolitettaisiin 15 miljoonaan euroon. Ahvenanmaan tulonsiirroista säästettäisiin 200 miljoonaa euroa.

Työttömyysturvaan Tanskan malli

Budjetin menoja työryhmä lisäisi 500 miljoonalla eurolla lisäämällä yrittäjyyttä kannustavia verohelpotuksia, kompensoimalla veronkorotuksia vähävaraisille ja uudistamalla työttömyysturvaa.

Työryhmän vetäjä Sampo Terho ehdottaa tanskalaista mallia Suomen työttömyysturvaan.

- Tanskan malli on huomatavasti tehokkaampi. Irtisanomissuoja on matalampi, mutta vastaavasti työttömyyskorvaus on korkeampi ja aktivoimistoimet ovat huomattavasti tiheämpiä, sanoo Terho.

- Tanskassa on käytännössä täystyöllisyys verrattuna Suomeen, jossa on alle 70 prosentin työllisyysaste, Terho toteaa.

Terho ehdottaa myös, että työttömän olisi otettava tarjottu työ vastaan, vaikka se ei vastaisi omaa koulutusta.

Raportissa vaaditaan kilpailukykyä haittaavien poliittisten päätösten päättäväistä korjaamista ja korostetaan, että ilman vahvaa vientiä budjettia ei saada tasapainoon ja uhkana on hyvinvointiyhteiskunnan kaatuminen.

 Timo Soini eri linjoilla

Työryhmän raporttia esiteltiin tänään näyttävästi perussuomalaisten puoluetoimistolla, vaikka se on paikoin ristiriidassa perussuomalaisten eduskunnassa ajaman politiikan kanssa.

- Perussuomalaisten linja on eduskuntaryhmän ja virallisten papereiden mukainen linja. Minä olen tehnyt nyt vetämäni työryhmän kanssa tämän raportin, jota ajamme seuraaviin puolueohjelmiin, sanoo Terho.

- Todellisuudessa ristiriidat eivät ole kovinkaan merkittäviä, vaan marginaalisia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on Terhon mukaan kannustanut raportin tekoa ja hän on ollut tietoinen sen sisällöstä. Soini kuitenkin ottaa etäisyyttä esityksiin. Esimerkiksi arvonlisäverotuksen kiristämisestä Soini on eri mieltä.