Lappeenrannan arvorakennusten palosuojaus vaihtelee

Kaupungilla ei ole arvorakennusten palosuojaukselle yhtenäistä linjaa. Raatihuoneella on automaattinen palonilmoituslaite. Keisarinasemalla sitä ei ollut.

raatihuoneet

Lappeenrannan Keisarinaseman palo on paljastanut vaihtelevuutta kaupungin arvorakennusten palohälytysjärjestelmissä. Keisarinasemalla ei ollut automaattista paloilmoitinjärjestelmää, joka antaa savusta ilmoituksen suoraan hätäkeskukseen. Esimerkiksi Lappeenrannan Raatihuoneella automaattinen järjestelmä on olemassa.

Sekä Keisarinasema että Raatihuone ovat rakennuksia, jotka liittyvät Lappeenrantaan tehtyihin keisarivierailuihin. Keisarinaseman tuhon jälkeen näitä rakennuksia on jäljellä enää Raatihuone.

Keisarinasemalla oli käytössä järjestelmä, jonka pitäisi antaa automaattinen varoitus vartiointiliikkeelle. Viranomaiset tutkivat nyt sitä, miksi edes liekeistä ei mennyt ilmoitusta.

- Rakennuslupamääräykset eivät edellytä automaatti-ilmoitinta, jos rakennuksessa ei ole yöllä ihmisiä sisällä, kaupungin kunnossapitopäällikkö ja asuntoyhtiö Lappeenrannan Villa Aleksanterin hallituksen jäsen Aila Vallius sanoo.

Määräykset perustuvat palo- ja pelastuslakiin.

Tontin ja rakennuksen omistavan kiinteistöyhtiön pääomistaja on Kirsi-Kiinteistöt Oy kahdella kolmasosalla. Toinen omistaja on Lappeenrannan kaupunki yhdellä kolmanneksella.