1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Evira kaipaa lisää raatoja rabies-tutkimukseen

Into lähettää pienpetoja raivotautitutkimukseen on hieman lisääntynyt. Vaikka Evira sai viime vuonna koko maasta yli 700 näytettä, lisää kaivataan edelleen.

luonto
Rabiessyöttirokote varvukossa
Janne Ahjopalo / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kaipaa lisää pienpetonäytteitä raivotautitutkimukseensa. Erityisesti Pohjois- ja Etelä-Karjalasta tarvitaan pienpetojen kuten supikoiran, minkin, ketun, näädän ja mäyrän ruhoja. Vaikka näytteitä on kerätty myös Savosta ja Hämeestä, erityisen tervetulleita Eviralle ovat raadot valtakunnan rajan pinnasta.

Eviralle Ouluun lähetetyistä eläimistä selvitetään raivotaudin esiintymistä ja sitä, ovatko eläimet syöneet rokotesyöttejä. Syöttejä tiputettiin lentokoneista metsiin rajan pinnassa kesällä tavanomaista enemmän, sillä Venäjän puolella on havaittu raivotautia.

Viime vuonna Eviraan toimitettiin koko maasta 708 näytettä, joista 100 oli Pohjois-Karjalasta ja 125 Etelä-Karjalasta. Valtakunnallinen määrä on kasvanut hitaasti viime vuosina. Toissavuonna näytteitä toimitettiin alle 500.

Otamme aivoista näytteen raivotautitutkimukseen.

Minna Nylund

- Me tutkimme kaikki eläimet raivotaudin varalta, eli otamme aivoista näytteen raivotautitutkimukseen. Sitten otamme verinäytteen josta tutkimme vasta-aineet, joista tutkitaan, onko eläin syönyt syöttirokotetta. Sitten otamme vielä leukaluusta näytteen, onko siinä merkkiainetta, jota rokotesyötistä tulee, kertoo Eviran erikoistutkija Minna Nylund.

Lisäksi eläimistä tutkitaan, kantavatko ne trikinella-suvun loisia tai ekinokokkiloisia. Raatojen terveystarkastuksissa etsitään myös tauteja kuten kettukapia.

Eviralle voi lähettää ammutun, muuten pyydetyn tai kuolleena löydetyn eläimen, kunhan se ei ole liian pilaantunut.

- Eläin tulisi lähettää mahdollisimman nopeasti Eviralle Ouluun, Nylund sanoo.

Tärkeää olisi, että eläimen aivot ovat ehjät. Normaaliturkkiset eläimet voi nylkeä.

Lue seuraavaksi