1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi arkistolöytö kertoo Savon Prikaatin historiaa 1780-luvulta

Löytynyt kirjeenvaihto ja joukkoluettelot tarjoavat tietoa sotatapahtumiin ja yksittäisiin henkilöihin saakka.

Kotimaan uutiset
Ruotsin viimeinen sotamarsalkka, kreivi Curt von Stedingk (1746–1837).
Ruotsin viimeinen sotamarsalkka, kreivi Curt von Stedingk (1746–1837).Kansallisarkisto

Savon Prikaatin historiasta on löydetty merkittävää uutta tietoa. Kansallisarkisto osti äskettäin Ruotsista von Stedingkin suvun arkiston, jonka jäsen Curt von Stedingk toimi Savon Prikaatin komentajana Kustaa III:n sodan aikana. Hänen jäjiltään suvun arkistossa on kaikkiaan 14 kansiota Savon Prikaatin historiaa.

Kansiot ajoittuvat vuosille 1788-1790, jolloin käytiin muun muassa Porrassalmen taistelu.

- Tässä on kyseisten joukkoyksikköjen kokonaisarkisto. On joukkojen luetteloita, kirjeenvaihtoa upseereiden kanssa, sotapäiväkirjoja päivä päivältä vuosilta 1789-1790 ja niin edelleen. Kun on kyse näistä joukkoyksikköjen luetteloista ja kirjeenvaihdosta sekä raporteista niin tässä voidaan hyvinkin päästä ihan yksittäisiin sotatapahtumiin ja henkilöihin, tutkija Pertti Hakala kertoo.

Erityisen kiinnostavaa on, että arkistosta löytyy myös Savon Prikaatin von Stedingkiä edeltäneen komentajan, everstiluutnantti Berndt Johan Hastferin asiakirjat.

- Aineistot saatiin haltuun kun Hastfer vangittiin. Hänhän on näitä Anjalan-liiton miehiä ja siinä on aineistoa, jotka liittyvät Hastferin salaisiin neuvotteluihin venäläisten ja Sprengtportenin kanssa, Hakala kertoo.

Aineisto tulee kaikkien saataville

Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sekä tutkija Pertti Hakala ovat inventoineet aineiston eli käyneet läpi paitsi määrän, myös sen mitä aineisto yleisesti pitää sisällään. Hakalan käsityksen mukaan aineistoa on käytetty Suomen tutkimuksessa vähän, koska aiheeseen keskittynyt tutkimus on keskittynyt aikakauteen, jolloin aineistoon ei ole päästy käsiksi. Onkin odotettavissa, että aineisto tarjoaa merkittävää uutta tietoa historian kulusta.

Aineisto digitoidaan tämän vuoden aikana ja se siirretään Kansallinarkistoon Ruotsista ensi kesänä.

- Samalla koko tämä aineisto eli koko Stedingk-suvun arkisto on digitoituna vapaasti käytettävissä eli kaikki tutkijat pääsevät sitten siihen kiinni. Odotan, että tutkijat suurella mielenkiinnolla odottavat aineistoa. Tässähän on paljon muutakin: Stedingk oli Ruotsin, eli siis myöskin meidän suurlähettiläänä Pietarissa Suomen sotaan saakka ja toimi diplomaattina siellä sen jälkeen ja tässä on muun muassa hänen raporttejaan sekä hyvin paljon muuta kiinnostavaa aineistoa.

Lue seuraavaksi