Raportti pisti ananastehtaan sopimuksen katkolle

Ananasmehun raaka-aineen toimittaja pantiin hyllylle kun kävi ilmi, että tehtaalla on syyllistytty ihmisoikeusrikkomuksiin. SOK aikoo selvittää tavarantoimittajien vastuullisuutta laajemminkin.

Kotimaa
Ananasta leikataan.
Ananasta kuoritaan Thaimaan suurimpiin kuuluvalla viljelytilalla Ko Changissa.Barbara Walton / EPA

Finnwatch-järjestö julkisti tänään maanantaina raportin, jossa se kritisoi suomalaisten kauppaketjujen omien tuotemerkkien tuotteiden tuotanto-olosuhteita.

Raportin mukaan thaimaalaisella ananasmehun raaka-ainetta tuottavalla tehtaalla on käytetty alaikäistä työvoimaa, siirtotyöntekijöiltä on kerätty passit pois ja Thaimaan lainsäädäntöä ei ole noudatettu.

Osuuskauppojen keskusliike SOK ilmoitti raportin julkaisemisen jälkeen, että mehun suomalainen valmistaja Vip-Juicemaker on pistänyt katkolle yhteistyön ananastehtaan kanssa siihen saakka, että ongelmat korjataan.

- Meidän johtopäätöksemme on nyt, että me tulemme kartoittamaan laajemminkin tavarantoimittajiltamme sitä, mitkä ne heidän valvontakäytäntönsä ovat, sanoo SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.

Rankisen mukaan ananastehtaan kohdalla valvontavastuu on ollut ensisijaisesti suomalaisella mehuvalmistajalla.

- Vastuu on ollut tavarantoimittajalla. Meidän vastuumme on selvittää, onko se toteutunut, Rankinen sanoo.

Tavarantoimittajien valvontaselvityksen lisäksi SOK kertoo pyrkivänsä parantamaan työoloja kansainvälisen BSCI-auditointijärjestelmän kautta.

SOK saa myös kiitosta tiedotuspolitiikastaan Finnwatchilta.

- S-ryhmä toimi ketjuista esimerkillisen läpinäkyvästi ja kertoi Finnwatchille avoimesti alihankkijoistaan ja käytännöistään, raportti toteaa.

Lähteet: Yle Uutiset