1. yle.fi
  2. Uutiset

Neljäs Rölli-elokuva paljastaa likavarpaan lapsuuskolttoset

Rakastettu Rölli palaa valkokankaille helmikuun alussa. Eturivin näyttelijöillä varustettu ja tietokoneanimaatiotekniikalla terästetty elokuva kertoo Röllin elämäntarinan vauvasta vanhuuteen. Esikoiselokuvansa ohjaajan Taavi Vartian mukaan satu ja seikkailu eivät vanhene koskaan.

viihde
Rölli ja kultainen avain -elokuvan roolihahmoja, vasemmalta Krista Kosonen (Laulunopettaja), Turkka Mastomäki (Kylän vanhin), Jari Kotilainen (Iso-Rölli) ja Ville Haapasalo (Seppä)
Malla Hukkanen / Nordisk Film

Rölli on säilyttänyt paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista ja rakastetuimmista satuhahmoista yli kolmen vuosikymmenen ajan. Uuden, neljännen Rölli-elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Taavi Vartia, jolle tämä on elokuva-esikoisohjaus. Rölli ja kultainen avain -elokuva perustuu Allu Tuppuraisen alkuperäistarinoihin sekä uusiin, MRP Matila Röhr Productionsin luomiin hahmoihin.

- Satu ja seikkailu eivät vanhene koskaan. Rölli osuu ajattomaan arvomaailmaan ja maailmankuvaan. Angry birds -aikakautena ei kilpailla samassa sarjassa, vaan Rölli perustuu näyteltyyn, todellisen oloiseen ja samaistuttavaan hahmoon.

Elokuvassa vanha Rölli kertoo elämäntarinaansa. Siinä näytetään ensimmäistä kertaa Rölli lapsena ja kerrotaan, mistä Rölli on tullut. Vartia kertoo painottaneensa sitä, että elokuva toimii sekä lapsille että aikuisille.

Satu ja seikkailu eivät vanhene koskaan.

Taavi Vartia

- Jos olet lapsi, niin mene katsomaan riemastuttava suuri seikkailu, josta ehkä opitkin jotain. Jos olet aikuinen, mene katsomaan koko elämän mittainen rakkaustarina. Ihan oikea koko perheen elokuva tämä on minulle, tekijän näkökulmasta.

Tarinassa pieni Juurakko-tyttö ystävystyy jo harmaahapsisen, suurta salaisuutta kantavan Röllin kanssa. Heidän käsissään on salaperäisen avaimen ja koko Röllikylän kohtalo. Yhdessä nämä kaksi heittäytyvät pelottomasti tehtävään ja saavat avukseen monta muutakin omituista otusta.

Turkka Mastomäen maskeeraus kesti neljä tuntia päivässä

Allu Tuppurainen itse palaa Rölliksi, vanhan Röllin rooliin. Elokuva on kuvattu elävillä näyttelijöillä, mutta osa hahmoista on tehty tietokoneanimaationa, samoin lavastusta ja maisemia. Kylän vanhinta esittää Hämeenlinnassa asuva Turkka Mastomäki.

Jouduin peilin edessä harjoittelemaan, millaiset ilmeet näkyvät paikoin puolentoista sentin paksuisen silikonimaskin läpi.

Turkka Mastomäki

- Kylän vanhin on hahmona sympaattinen, vähän kuin isähahmo Röllille. Sen tekeminen oli oma lukunsa, koska yksin maskin laittamiseen kului neljä tuntia päivässä. Jouduin peilin edessä harjoittelemaan, millaiset ilmeet näkyvät paikoin puolentoista sentin paksuisen silikonimaskin läpi.

Mastomäen mukaan lastenelokuvaa oli mukava tehdä.

- Siitä jäi lämmin ja hyvä tunnelma. Vilpittömiä satuja on kiva tehdä, se automaattisesti lämmittää sydäntä, sanoo Mastomäki.

Ystävyyden voimaa ja Rölli-hittejä

Elokuva tehtiin reilun kahden miljoonan euron budjetilla. Kuvaukset alkoivat elokuussa Turun Ruissalossa ja jatkuivat Turussa Kakolanmäellä koko elokuun. Elokuun lopussa siirryttiin Kauhavan Alahärmään, Powerparkin Rölli-kylään, missä kuvaukset saatiin päätökseen syyskuussa.

Mukana on Suomen eturivin näyttelijöitä, kuten Krista Kosonen, Mikko Leppilampi, Iina Kuustonen ja Ville Haapasalo. Myös Mikko Kuustosella on rooli elokuvassa - Solistina.

Elokuvan musiikillinen sisältö rakentuu pitkälti Rölli-klassikoista, jotka säveltäjä Pessi Levanto sovitti uudelleen elokuvaa varten. Myös uusia Röllilauluja on luvassa. Elokuvan ensi-ilta on 1. helmikuuta.

Sini Tanninen

Lue seuraavaksi