1. yle.fi
  2. Uutiset

Retretti ei saa tukea Etelä-Savon maakunnalta

Maakuntahallitus katsoo, ettei se voi tukea suoraan näyttelytoiminnan ylläpitoa hankkeessa, jonka taloudelliset edellytykset eivät ole riittävät.

kulttuuri
Tyko Sallisen maalauksia esillä Retretissä.
Tyko Sallisen maalauksia esillä Retretissä kesällä 2012.Yle

Retretti ei saa toiminnalleen tukea Etelä-Savon maakunnalta. Retretin toimintaa pyörittävä Campus Artis-säätiö haki maakuntaliitolta 45 000 euroa kehittämisrahaa ensi kesän näyttelyn järjestämiseen. Summa olisi kattanut noin kolmanneksen näyttelyn kustannuksista.

Maakuntahallitus katsoi, ettei kehittämisrahaa voida kohdentaa suorana avustuksena näyttelytoiminnan ylläpitoon. Lisäksi hallitus kyseenalaisti säätiön taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset näyttelyn järjestämiseen. Hakemukseen olisi kaivattu myös mainintaa toiminnan jatkuvuudesta ensi kesän näyttelyn jälkeen.

- Päätöksestä juuri tarvinnut keskustella vaan se syntyi varsin yksimielisesti, maakuntaliiton kehittämispäällikkö Heli Gynther sanoo.

"Signaali on selvä"

Campus Artis-säätiön puheenjohtaja Kimmo Sarje sanoo, että säätiö hakee parhaillaan rahoitusta myös muilta tahoilta, joten ensi kesän näyttely ei kaadu maakuntahallituksen päätökseen. Sarjen mukaan viesti on kuitenkin selvä, ettei Retretin toiminnan tukemiseen näytä olevan paikallisesti halua.

- Se viesti kannattaa laittaa eteenpäin, että jos jotakin toimintaa alueelle halutaan niin siihen pitää myös panostaa, Sarje sanoo.

Campus Artis-säätiö on hakenut rahoitusta maakuntaliiton lisäksi Savonlinnan kaupungilta ja opetus-ja kulttuuriministeriöltä. Pääsylipputuloilla on tarkoitus kattaa toiminnasta vajaat 60 prosenttia.

Ensi kesän näyttelyn on tarkoitus olla Retretin 30-vuotisjuhlanäyttely. Suunnitelmana on esitellä vanhemman suomalaisen taiteen tunnetuimpiin nimiin kuuluvan mestaritaiteilijan tuotantoa Savonlinnan maakuntamuseossa Riihisaaressa sekä nykytaiteen näyttely Savonlinnan taidemuseon vanhoissa tiloissa.

Campus Artis-säätiön mukaan Retretillä on kesänäyttelykohteena koko seudulle ja Itä-Suomelle merkittävät kulttuuriset ja aluetaloudelliset vaikutukset.

Lue seuraavaksi