Verenluovutukseen ilmaiskyydillä

Veripalvelutoimistot ovat aloittaneet uuden kampanjan, jolla houkutellaan säännöllisiä luovuttajia. VeriRyhmän voi perustaa ystävien tai työkavereiden kesken. Kyyti verenluovutuspaikalle hoituu veripalvelutoimiston avulla.

veripalvelu
Verenluovutus
YLE

Joka arkipäivä tarvitaan vähintään 1 000 verenluovuttajaa, jotta verivalmisteita tarvitsevien potilaiden verentarve olisi turvattu. Yksi luovuttaja voi auttaa jopa kolmea ihmistä.

Luovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden, koska verivalmisteiden käyttöaika on lyhyt. Vanhoja ja uusia luovuttajia houkutellaan monenlaisin tempauksin, esimerkiksi vuosittaisilla Ruusuviikoilla, jolloin kaikki verenluovuttajat palkitaan ruusuilla.

VeriRyhmistä uutta potkua

VeriRyhmien perustaminen on uusinta uutta, kertoo Joensuun veripalvelutoimiston sairaanhoitaja Taina Peiponen.

- Verenluovutusryhmän voi perustaa kuka tahansa, se voi olla työporukka tai harrasteryhmä. Toiminta on käynnistynyt valtakunnallisesti syys-lokakuussa 2012.

Ryhmän voi rekisteröidä internetissä Veripalvelun sivuilla tai lähimmässä verenluovutuspisteessä.

- Ryhmän ideana on, että porukalla tulee lähdettyä helpommin. Suositeltu ryhmäkoko luovutukseen on 4-6 henkilöä, jos on isompia ryhmiä silloin voidaan sopia useampi luovutuskerta. Mutta myös kaksikin henkilöä voi perustaa ryhmän.

Veripalvelutoimistolta voi kysyä kyyditystä luovutuspaikalle. Vähintään neljän hengen ryhmät voivat saada tarvittaessa maksuttoman kuljetuksen (max. 20km / suunta).