1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkolan talviharmonikka

Kokkolan Talviharmonikka vetää Las Vegas - överit

Viidestoista Kokkolan Talviharmonikka tuo estradille jotain ennennäkemätöntä. Lavashow, valaistus ja oheistoiminta ovat nyt niin maksimaalisia, että tapahtuman nokkamies Raimo Vertainen rinnastaa haitari goes laser - esityksen suuren mantereen meininkiin. Tällä kertaa mennään jenkkimeiningistä jopa yli ja liikutaan akselilla "Las Vegas kertaa kymmenen".

Kuva: Anne Yrjänä

Musiikkia ja lasertekniikkaa yhdistävä Teemu Haapaniemen konsertti on Raimo Vertaisen mielestä yksi tapahtuman kohokohdista. Luvassa on muun muassa 80-luvun discohittejä ja katosta roikkuvia haitarin soittajia.

- Teemu soittaa ja laulaa, mukana on myös kunnon puvustoa. Välillä roikutaan köydessä, on avaruuspukua ja videojockey-show.

Esitykseen on Mats Hästbacka tehnyt videokollaasin, laservalot ja kaiken mahdollisen.

- Vedetään 10 kertaa Las Vegas! Se on satavarma, että tällaista ei ole ennen tehty Suomessa. Näin meillä Kokkolassa, täräyttää Vertainen.

Eurohumppa taipuu kyllä haitarille. Ainakin taustanauhalla soitettuna. Laulu ja haitari tulevat livenä. Uniikkia on erityisesti visuaalisuus.

- Tällaiset ovat hirveän virkistäviä, kun lähdetään katsomaan, että mitäs tuolta löytyy, kommentoi Vertainen tulossa olevaa showta.

Mielessä sota-aika

Myös avajaiskonsertti on jotain uutta Suomessa. Esitys on aivan toiselta planeetalta kuin lasershow.

Se on satavarma, että tällaista ei ole ennen tehty Suomessa.

Raimo Vertainen, Kokkolan Talviharmonikka

Sota luo laulunsa - teema pohjautuu Jatkosodan aikoihin ja sen ajan musiikkiteemaan. Tuolloin musiikilla oli iso merkitys. Eri alojen muusikot esiintyivät yhtenä rintamana aina oopperalaulajista viihdetaiteilijoihin.

- Jatkosodan aikana järjestettiin 125 asemiesiltaa. Lauluja, joita kuultiin ja tehtiin sodan aikana, niitä kuullaan konsertissa, jossa on sopraano Taina Piira ja tenori Raimo Laukka sekä harmonikassa ja pianossa Seppo Hovi. Mukana on myös tarinoita, luonnehtii Vertainen.

Kohokohtia ohjelmistosta löytyy paljon. Ikäihmiset ja lapset saavat osansa. Konsertteja järjestetään koko laajan Kokkolan alueella.

- Alusta asti on ollut ajatus, että Talviharmonikka on kokonaisvaltainen, talvinen kaupunkifestivaali.

Yleisökin on löytänyt tapahtumat. Viime vuonna oli kaikissa tapahtumissa yhteensä 4000 kävijää.

- Se on aika iso luku talvitapahtumalle täällä. Jos halutaan isompaa, pitäisi järjestää esimerkiksi joka kerta jokin iso juttu esimerkiksi jäähallissa. Mielestäni pitää kuitenkin tehdä kunnolla sen, mitä tekee.