1. yle.fi
  2. Uutiset

Juoppous ei ole geeneistä kiinni

Riippuvuudesta ei voi syyttää ainoastaan geenejä, sanoo sosiaalipolitiikan emeritaprofessori Anja Koski-Jännes. Alkoholistiksi tulee vain hartaasti ja pitkään juomalla.

riippuvuus
Mies avaa viinipulloa kadulla.
Yle

Riippuvuutta tutkinut emeritaprofessori Anja Koski-Jännes myöntää, että riippuvuus on perinnöllistä. Geenit eivät kuitenkaan yksinään määritä ihmistä riippuvaiseksi, alkoholisti tulee riippuvaiseksi pikkuhiljaa käytön myötä.

- Pitää juoda pitkään ja hartaasti. Harvoin riippuvuus ensimmäisestä ryypystä tulee, vaikka moni niin väittää.

Riippuvuuteen johtaa Koski-Jänneksen mukaan myös ihmisen impulsiivisuus ylipäänsä sekä elinympäristö.

- Alttiuteen vaikuttaa perhetausta ja sosiaalinen ystäväpiiri. Ympäristö on tärkeä tekijä.

Suomalaisten ongelma on humalahakuisuus. Vaikka alkoholin kulutus on suurin piirtein samalla tasolla kuin muuallakin Euroopassa, ovat käyttötavat poikkeavat.

- Suomalainen alkoholikulttuuri tukee ongelmajuomista. On suvaittu ja hyväksytty se, että juodaan kerralla paljon, Anja Koski-Jännes sanoo.

Alkoholismin hoito on Suomessa kirjavaa

Sosiaalipolitiikan emeritaprofessori Anja Koski-Jännes oli määrittämässä riskikäytön rajoja jo 1980-luvulla. Ohjeistusta kohtuullisesta juomisesta tarvittiin avuksi alkoholin käytön hallintaan.

Nykyään myös alkoholisteille on tarjolla hoitomuotoja, jotka tähtäävät käytön kohtuullistamiseen.

Harvoin riippuvuus ensimmäisestä ryypystä tulee, vaikka moni niin väittää.

Anja Koski-Jännes

- On näyttöä, että ihmiset jotka ovat juoneet hallitsemattomasti oppivat juomaan kohtuullisesti. Monille on kuitenkin helpompaa jättää alkoholi kokonaan, Koski-Jännes sanoo.

Hoitokenttä on Suomessa Koski-Jänneksen mukaan monimutkainen monien eri palveluntarjoajien myötä.

- Suomessa on mielestäni kuitenkin ollut järkevä linja hoidossa - on tunnustettu, että osa ihmisistä haluaa rajoittaa käyttöään. Ei jokaisen ole pakko lopettaa.

Koski-Jännes arvioi hoidon peruslinjan hyväksi, mutta järjestelmän vaikuttavuutta tai tehokkuutta on vaikea arvioida. Emeritaprofessori peräänkuuluttaakin hoitojärjestelmän kokonaisarvioita.

- Mielipiteitä on monia, mutta arviota kokonaisuudesta ei ole, Anja Koski-Jännes sanoo.

Lue seuraavaksi