1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hilton! on rujo kuvaus itähelsinkiläisestä nuoruudesta

Virpi Suutarin uusi dokumenttielokuva kertoo Hiltoniksi kutsutun itähelsinkiläisen vuokratalon, Nuorisosäätiön nuorisohotellin asukkaiden ja näiden lähipiirin elämästä. Hilton! avaa tiistaina Helsingissä alkavan Docpoint-dokumenttifestivaalin.

Kuva Hilton! Täällä ollaan elämä -dokumentista. Kuva: DocPoint

Virpi Suutarin uutuusdokumentin päähenkilöitä ovat Hilton vuokratalossa asuvat nuoret aikuiset sekä heidän kaverinsa Mira, Janne, Toni ja Pete sekä nuorista huolta pitävä reilu nelikymppinen Make.

Suutari on kuvannut ja työstänyt vastavalmistunutta elokuvaa kaksi talvea. Hän on kuvannut dokumenttia yksin ja kuvausryhmän kanssa. Nuoret ovat kuvanneet osan elokuvan materiaalista itse.

- Näitä päähenkilöitä yhdistää aika rankat lapsuudenkokemukset ja tietty osattomuuden kokemus tässä yhteiskunnassa, dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari summaa.

Dokumenttielokuvan sivuhenkilöinä esiintyvät aikuiset, läheiset ja vieraat, jotka yrittävät herättää nuorten kiinnostuksen näiden omien asioiden hoitamiseen ja elämään. Välillä turhautuen.

Joutilaat oli Hiltonin! maalaisserkku

Suutari on käsitellyt nuorten elämää myös aiemmin, yli kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2001 valmistui työpari Susanna Helken kanssa tehty, Jussi-palkittu dokumenttielokuva Joutilaat. Joutilaat kertoi Kainuun maalaisserkkujen tarinaa samasta asiasta.

- Joutilaissa nämä päähenkilöt olivat ensinnäkin huomattavasti nuorempia, he olivat vajaa parikymppisiä. Heidän elämäntilanteensa ei ehkä ollut realisoitunut vielä niin vakavaksi kuin Hiltonissa, Suutari pohtii.

Virpi Suutari. Kuva: Yle

- Hilton-elokuvan kaunis ydin on minun mielestäni siinä, että sellaiset ihmiset, joilla ei mene hirveän hyvin tässä yhteiskunnassa, niin he omalla kömpelöllä tavallaan huolehtivat toinen toisistaan ja välittävät toinen toisistaan, Suutari sanoo.

Hilton! on tiistaina alkavan Docpoint-festivaalin avajaiselokuva ja se nähdään elokuvateattereissa maaliskuun puolivälissä.