Nyt tulee täysstoppi kosmetiikan eläinkokeille

Kosmetiikan eläinkokeet ovat täysin kiellettyjä EU:ssa maaliskuun puolivälin jälkeen. Suurin osa kosmetiikan eläinkokeista on kielletty jo aikaisemmin, mutta kolmelle eläinkokeelle ei ole keksitty korvaavia testejä. Kuitenkaan eläinkokeettomuutta ei käytännössä valvo kukaan.

Kotimaa
Hamsteri terraariossa.
Tämä hamsteri osallistui hajumuistitestiin Leipzigin aivotutkimuskeskuksessa Saksassa vuonna 2008.Waltraud Grubitzsch / EPA

Maaliskuun 11. päivä tulee voimaan Euroopan unionissa kosmetiikan eläinkokeiden täyskielto. Sen jälkeen mitään kosmetiikan raaka-ainetta ei saa enää testata eläimillä, eikä EU:ssa saa myydä eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa.

Jo vuonna 2004 EU:ssa kiellettiin valmiiden kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä. Vuonna 2009 kiellettiin suurin osa raaka-aineiden eläinkokeista. Maaliskuuhun saakka on saanut käyttää ainoastaan kolmea erilaista eläinkoetta, joille on yritetty keksiä korvaavia testejä.

- Vieläkään ei ole löytynyt kaikille testausmenetelmille korvaavia menetelmiä, vaikka työtä sen eteen on tehty todella paljon. Se tiede siinä on todella haastavaa, kertoo toimitusjohtaja Sari Karjomaa Teknokemian yhdistyksestä.

Uusi laki hidastanee tuotekehittelyä

Eläinkokeiden täyskiellon pelätään vaikuttavan kosmetiikan tuotekehittelyyn. Jatkossa uusia raaka-aineita ei ehkä tule markkinoille entiseen tahtiin, sillä raaka-aineiden turvallisuuden testaaminen on vaikeampaa.

- Jos joku on kehittänyt ihan uuden raaka-aineen, jolle pitäisi tehdä aivan täydellinen turvallisuusarviointi, siinä voi sitten tulla miettimisen paikka, että kuinka toimitaan, Karjomaa kuvailee lain vaikutuksia.

EU:n ulkopuolella kosmetiikkaa testataan vielä eläimillä. Esimerkiksi Kiinassa eläinkokeet kosmetiikalle ovat pakollisia.

- Jos kuluttaja haluaa ostaa kosmetiikkaa, jota ei ole testattu eläimillä, niin kannattaa ottaa huomioon Kiinan vaatimukset. Jos kosmetiikkayritys toimii Kiinassa, se todennäköisesti käyttää eläinkokeita siellä, kertoo eläinsuojelujärjestö Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Eläinkokeettomuutta ei valvota

Eläinkokeettomuus on yritysten oman ilmoituksen varassa. Suomessa kosmetiikkatuotteita valvovasta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kerrotaan, että käytännössä eläinkokeettomuutta ei valvota. Tukesilla on mahdollisuus tarkistaa yritysten antamia tuotetietoja, mutta eläinkokeettomuuden tutkimista ei painoteta.

Animalia on huolissaan uuden lain valvonnasta.

- EU-tasolla pitäisi päättää, miten lainsäädäntöä sitten valvotaan, että voidaan taata kuluttajille, että tuotteet ovat eläinkokeettomia, Pulli sanoo.

Suomessakin myydään kosmetiikkaa, jota todennäköisesti testataan eläimillä ainakin Kiinassa. Pian sen ei pitäisi olla enää mahdollista.

Sen pitää onnistua, koska kosmetiikkayritys ei voi olla enää EU-markkinoilla, jos ei noudata tätä lainsäädäntöä.

Sari Karjomaa

- Sen pitää onnistua, koska kosmetiikkayritys ei voi olla enää EU-markkinoilla, jos ei noudata tätä lainsäädäntöä, pohtii Karjomaa.