Sankka lumisade sekoittaa lentoliikennettä ja aiheuttaa onnettomuuksia Euroopassa

Lentoliikenne on vaikeutunut Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa. Myös tieliikenteessä on ollut suuria ongelmia ja lumisateesta johtuvia onnettomuuksia. Moskovassa lunta on satanut ennätysmäärä.

Ulkomaat
Autoilija työntää lumeen hyytynyttä autoaan pikkutiellä.
Autoilija työnsi lumeen hyytynyttä autoaan pikkutiellä Nieder-Olmissa, Keski-Saksassa 21. tammikuuta.Frederik von Erichsen / EPA

Lumisateet sotkevat Euroopan lentoliikennettä yhä Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa. Vaikeudet heijastuvat myös muille lentokentille. Myös tieliikenteessä on pahoja ongelmia.

Frankfurtin lentokentällä Saksassa on peruttu lähes 500 lentoa, mikä on 40 prosenttia päivän koko liikenteestä. Myös Münchenissä lentoja on peruttu miltei 200.

Lontoossa Heathrow'n lentokenttä on perunut maanantaina lähes 200 lentoa. Jo ennakkoon kerrottiin 10 prosentin eli 135 lennon perumisesta, mutta vaikeudet muualla Euroopassa ovat aiheuttaneet lisäperumisia, Heathrow'n viranomaiset kertoivat illalla. Jo sunnuntaina peruttiin 250 lentoa.

Lontoossa myös Gatwickin lentokentällä on varoitettu mahdollisista lentojen myöhästymisistä ja peruuntumisista.

Maanantain aikana Britanniassa odotettiin 10 - 20 sentin lumimäärää ja vielä enemmän pohjoiseen. Viranomaiset antoivat säävaroituksia. Lumisadetta on odotettavissa vielä tiistaillekin.

Ranskassa Pariisin kaksi suurinta lentokenttää, Charles de Gaulle ja Orly, ovat peruuttaneet 40 prosenttia päivän lennoista. Myös Barcelonassa on jouduttu perumaan lentoja pohjoisemman Euroopan sään vuoksi.

Rankkojen lumisateiden tuomaa lunta aurataan Münchenin lentoasemalla
Rankkojen lumisateiden tuomaa lunta aurattiin Münchenin lentoasemalla 21. tammikuuta.Christof Stache / AFP / Lehtikuva

Paha onnettomuus Belgiassa

Lumisade on aiheuttanut suuria vaikeuksia myös maanteillä. Lounais-Saksassa poliisi on kirjannut peräti reilut tuhannen säästä johtuvaa peltikolaria ja onnettomuutta, ja Berliinin lähellä kokonainen moottoritien pätkä on jouduttu sulkemaan liikenteeltä.

Pahin onnettomuus sattui kuitenkin Belgiassa, jossa kolme ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti, kun heitä kuljettanut minibussi luisti ulos tieltä, kieri ympäri ja syttyi tuleen.

Läheltä-piti-tilanne puolestaan oli Britanniassa, jossa koululaisia kuljettanut bussi suistui tieltä, kertoi BBC. Kymmenistä koululaisista kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. Britanniassa noin 5000 koulua on ollut suljettuna maanantain.

Lumisateen vuoksi myös muun muassa kuusi Eurostar-junaa Lontoosta Brysseliin ja Pariisin on peruttu.

Myös Moskovassa on satanut runsaasti lunta. Lunta satoi peräti 50 senttiä, mikä aiheutti ruuhkia liikenteessä, mutta lentoihin lumisade ei vaikuttanut. Viranomaisten mukaan lunta on neljän päivän aikana satanut yhtä paljon kuin normaalisti tammikuussa yhteensä.

Lähteet: AFP, Reuters