1. yle.fi
  2. Uutiset

Untuvikkoministeri, punainen insinööri ja moraaliritari

Hollannin tuore valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem ehti totutella salkkuun ja ministeriauton takapenkkiin vain reilut kaksi kuukautta, ennen kuin hänen käteensä iskettiin myös euroryhmän puheenjohtajan nuija.

Ulkomaat
Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem kuuntelee maan parlamentin keskustelua.
Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem kuunteli maan parlamentin keskustelua Haagissa 17. tammikuuta.Phil Nijhuis / EPA

Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem syntyi Hollannin Eindhovenissa kasvattajien keskelle vuonna 1966. Hänen vanhempansa, isoäiti, setä ja kaikki tädit olivat opettajia. Dijsselbloem on luonnehtinut lapsuuttaan katoliseksi ja hyvin epäpoliittiseksi.

Tuleva ministeri sai poliittisen herätyksensä 15-vuotiaana osallistuttuaan kylmän sodan vastaiseen mielenosoitukseen vanhempiensa vastusteluista huolimatta.

Dijsselbloem on suorittanut maatalousekonomian tutkinnon Wageningenin yliopistossa Hollannissa ja opiskellut taloustiedettä University College Corkissa Irlannissa.

Ennen uraansa valtakunnanpolitiikassa Dijsselbloem työskenteli Hollannin työväenpuolueen europarlamenttiavustajana Brysselissä, jonka jälkeen hän siirtyi ensin pariksi vuodeksi ympäristö- ja maatalousasioiden asiantuntijaksi Haagiin ja myöhemmin Hollannin maatalousministerin neuvonantajaksi.

Jeroen Dijsselbloem jatkoi neuvonantajana aina vuosituhannen vaihteeseen saakka, jolloin hänet valittiin työväenpuolueen listoilta Hollannin parlamenttiin. Ennen vuoden 2003 vaaleja Dijsselbloem kampanjoi kahden koulutetun puoluetoverinsa kanssapunaisissa haalareissa, ja kolmikko kutsui itseään nimellä ”Punaiset Insinöörit”.

Hollannin kansanedustuslaitoksessa Dijsselbloem on keskittynyt erityisesti koulutukseen, terveydenhoitoon ja maahanmuuttoasioihin vältellen talousaiheita. Siksi hänen valintaansa valtiovarainministeriksi viime vuoden marraskuussa pidettiin yllättävänä.

Ennen ministeripestiään Dijsselbloemin tunnettiin kotimaassaan parhaiten siitä, että hän vaati Hollannin parlamentissa äänekkäästi väkivaltaisten musiikkivideoiden kitkemistä MTV-musiikkikanavalta. Vaatimustensa takia hän on saanut Hollannissa lisänimen ”moraaliritari”.

Jeroen Dijsselbloemin kerrotaan ihailevan trumpetinsoittaja Miles Davista ja nauttivan brittiläisen Monty Python -komediaryhmän huumorista.

46-vuotiaalla Dijsselbloemilla on puoliso ja kaksi teini-ikäistä lasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi