Aforismeja ja taukojumppaa Oulun valtuustossa

Uuden Oulun kaupunginvaltuuston vuoden ensimmäinen kokous jatkoi pitkien puheiden perinnettä, kuunteli aforismeja ja kokeili taukojumppaa. Asialistalla olivat tulevaisuuden joukkoliikenne, nykyinen huono taloustilanne, kuuden suurimman kaupungin palveluvertailu ja lautakuntavalinnat.

Oulu
Oulun kaupunginvaltuston vuoden 2013 ensimmäisessä kokouksessa pidettiin taukojummahetki kesken pitkien puheiden.
Risto Degerman / Yle

Uuden Oulun valtuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok) aloitti kokouksen pohtimalla aforisimin sanoin, miten kaikki saadaan tehtyä. Hän lupasi myös jatkossa tarjota aforismeja ennen valtuustokokousten avaamista. Muutakin uutta valtuustossa nähtiin, kun kolmituntisen puherupeama keskeytettiin taukojumpan ajaksi.

Joukkoliikenteen pullonkauloista halutaan eroon

Puhepuolella valtuutettuja puhuttivat erityisesti tulevat joukkoliikenteen järjestelyt, kun Oulu ottaa viranomaisvastuulleen joukkoliikenteen palvelutason määrittelemisen tulevina vuosina.

Jatkossa kaupunki määrää bussilinjojen palvelutason ja kilpailuttaa ne bussiyrityksillä. Valtuustolle kelpaisivat nykyistä paremmat joukkoliikennepalvelut, vaikka monissa puheenvuoroissa myönnettiinkin, että vaikea taloustilanne hankaloittaa tavoitteen saavuttamista.

Sekin on myönnettävä, ettei joukkoliikennettä voida tarjota joka puolella kaupunkia samanlaisella tasolla.Haja-asutusalueilla joudutaan tyytymään harvoin kulkeviin bussivuoroihin, vaikka jossakin päin kaupunkia palvelu paranisikin, sanoi asiaa valtuutetuille evästänyt Oulun joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen.

Oulun on varattava joukkoliikenteen tukemiseen viidestä kahdeksaan miljoonaa euroa riippuen siitä, millaisen palvelutason valtuusto bussikyydeille haluaa.

- Kuitenkin, jos halutaan yrittää niin töitä sen eteen on tehtävä, Minna Soininen kuitenkin painotti.

- Minä kyllä odotin paljon kauheampia puheenvuoroja, koska on pakko myöntää, että taloustilanne on erittäin haastava, arvioi käytyä keskustelua vihreiden valtuutettu Janne Hakkarainen. Itse hän opiskelijana kuulutteli puheenvuorossaan muun muassa iltavuorojen perään.

Korkojen nousu talouden suuri uhka

Talouden madonlukuja valtuutetuille esitteli talousjohtaja Jukka Weisell, joka lopetti esityksenä animaation, jossa Titanic törmää jäävuoreen ja uppoaa.

- Olkoon tuo esimerkkinä siitä, miten meille käy, jollei asioita saada kohdalleen, sanoi Weisell, jonka talousennusteita ei juuri asetettu kyseenalaiseksi.

Oulun taloutta uhkaavat erityisesti mahdolliset lainojen korkojen korotukset. Niitä taas on odotettavissa heti kun talous alkaa näyttää elpymisen merkkejä muualla maailmassa. Ouluunkin tuleva lainaraha kun on koottu maailman turuilta.

Lastensuojeluun vaadittiin voimavaroja

Kolmas paljon puhetta aiheuttanut selonteko liittyi kuuden suurimman kaupungin vertailuraporttiin. Raportin mukaan Oulussa tehdään muun muassa muita vertailukuntia enemmän päätöksiä toimentuloasioissa, koska käytäntö on Oulussa erilainen ja vaatii enemmän työtä.

Erityisesti lastensuojelu puhutti valtuutettuja, jotka vaativat muun muassa nykyistä tiukempaa linjaa siihen, ettei väkivaltaa ja vaikeuksia saa jättää huomiotta.