Israelin pääministerille povataan kolmatta kautta

Pääministeri Benjamin Netanjahun lähtöasetelmat vaaleihin ovat vaikeat, mutta hänelle ennustetaan voittoa.

Ulkomaat

Israelissa järjestetään tänään tiistaina parlamenttivaalit, joissa pääministeri Benjamin Netanjahun odotetaan saavan jatkokauden.

Uusimmat mielipidetiedustelut povaavat Netanjahun nykyhallitusta tukevien puolueiden menettävän kannatustaan, mutta säilyttävän silti enemmistön 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä. Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue on liitossa äärinationalistisen Yisrael Beitenu (Israel on kotimme) -puolueen kanssa. Niiden ennustetaan saavan kymmenen paikkaa vähemmän kuin nyt, 32. Se on kuitenkin riittävästi, jotta oikeistopuolueet muodostavat enemmistön. Oikeistolaisten ennustetaan saavan yli 60 paikkaa.

Netanjahun lähtökohdat vaaleihin ovat olleet vaikeat. Rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa ovat jumissa, Israeliin kohdistuu yhä enemmän kansainvälistä painostusta ja maan talous on vaikeuksissa. Lisäksi Netanjahun tärkein kumppani, ulkoministeri Avigdor Lieberman joutui jättämään paikkansa korruptiosyytösten takia.

Vastustajat hajallaan

Kaikesta huolimatta Netanjahu näyttää saavuttavan vaalivoiton. Syynä on uutistoimistojen mukaan se, että oikeistopuolueiden vastustajat ovat hajallaan. Pääministerille ei löydy varteenotettavaa vastaehdokasta.

Lisäksi israelilaiset ovat kyselyjen mukaan kallistumassa sille kannalle, ettei palestiinalaisten kanssa voida saavuttaa rauhaa. Hallituksessa moni ministeri arvelee, että palestiinalaisongelma on hallittavissa, mutta ei ratkaistavissa.

Rauhanneuvottelut eivät vaalikampanjoissa ole olleet erityisen näkyvässä osassa. Esimerkiksi oppositiopuolueista suurin, työväenpuolue, on keskittynyt sosiaalikysymyksiin. Työväenpuolue on perinteisesti ollut aktiivisin hakemaan sovintoa palestiinalaisten kanssa.

Vaaleihin osallistuu kaikkiaan 34 puoluetta. Äänioikeutettuja on noin 5,6 miljoonaa.

Äänestyspaikat ovat avautuneet seitsemältä aamulla. Ne suljetaan kello 22.

Lähteet: AP, Reuters