Pienet opetusryhmät parasta ennaltaehkäisyä

Lastensuojelutoimenpiteet toteutetaan usein vasta siinä vaiheessa, kun on tarvetta turvautua järeämpiin keinoihin. Tämä johtuu lastensuojelutyön ylikuormituksesta, ja maksaa paljon. Ennaltaehkäisevä työ olisi huomattavasti edullisempaa.

Kotimaa
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö olisi huomattavasti edullisempaa kuin järeät suojelutoimet. Kaiken lisäksi paras ennaltaehkäisevä työ tehdään aivan muilla sektoreilla kuin lastensuojelussa. Näin väittää Nuorten Ystävien avopalveluiden tulosaluejohtaja Harri Lintala Seinäjoelta.

- Yksi esimerkki mielestäni parhaasta ennaltaehkäisevästä työstä ovat riittävän pienet opetusryhmät kouluissa. Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö on laaja-alaista ja usean sektorin yhteistyötä, johon ei välttämättä edes liity sosiaalitoimen tai lastensuojelun panos.

Lasten ja nuorten suojeluun käytetään yli kymmenen miljardia euroa tänä vuonna. Ennaltaehkäisevää työtä pystyttäisiin sillä summalla tekemään käsittämättömän paljon.

- On laskettu, että yhden vuoden laitossijoituksen hinnalla voitaisiin kustantaa esimerkiksi intensiivistä perhetyötä suoraan kotiin jopa seitsemäksi vuodeksi, jatkaa Harri Lintala.

Lapset on unohdettu palvelurakenneuudistuksessa

Reilut 250 lastensuojelualan ammattilaista pohtii tiistaina Framilla lastensuojelun ajankohtaisia haasteita. Luennoimassa on Lintalan lisäksi myös yksi maamme johtavista sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoista, Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksen dosentti Matti Rimpelä, joka on Lintalan kanssa samoilla linjoilla.

Rimpelän mielestä lapsiperheet, lapset ja nuoret on kokonaan unohdettu kuntien palvelurakenneuudistuksesta.

- Valtiolla ei ole lainkaan kattavaa lapsi- ja nuorisopoliittista strategiaa, vaikka näihin palveluihin käytetään tänä vuonna yli 10 miljardia euroa. Kukaan ei tiedä mitä tällä investoinnilla saadaan aikaan. Erityisesti on unohdettu heikoimmat eli lastensuojelun asiakkaiksi ajautuvat perheet, lapset ja nuoret, väittää dosentti Matti Rimpelä.