1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen vanhin kauppakeskus uudistuu maltillisesti Kuopion keskustan suurremontin keskellä

Vuonna 1966 Kuopion torin nurkalle valmistunut H-talo rakennettiin vanhan Hallmanin paitatehtaan kylkeen. Nyt Hallmanin suku uudistaa kauppakeskusta historian ehdoilla samaan aikaan, kun ympärille kohoaa upouusi Kuopion keskusta.

Kotimaan uutiset
H-talo Kuopion keskustassa.
Kati Myöhänen / Kuopio

Pian kolme vuotta kestänyt Kuopion keskustan remontti on ollut torin kulmalla seisovalle H-talolle haasteellista aikaa. Pienen perheyrityksen eli kuopiolaisten Hallmanien omistama kauppakeskus on kuitenkin saanut pidettyä suurimman osan vuokralaisistaan myllerryksen keskelläkin.

- Kokonaisuutena ajatellen torin ja sen ympäristön uudistuminen tekee hyvää myös meille, vaikka rakennusvaihe onkin ollut haastava asiakasvirroille, toteaa H-talon toimitusjohtaja Risto Ihantola.

Siinä on kuitenkin ympärillä vielä sen verran työmaata, ettei moni ole näitä edes huomannut.

Risto Ihantola

Ihantolan mukaan myös H-taloa on pyritty uudistamaan, mutta moni ei uudistuksia ole vielä huomannut.

- Olemme avartaneet pääsisäänkäyntiä ja tehneet muutoksia Haapaniemenkadun puolelle. Siinä on kuitenkin ympärillä vielä sen verran työmaata, ettei moni ole näitä edes huomannut, naurahtaa Ihantola.

Paitatehtaan rakenteita näkyvissä

H-talo rakennettiin Hallmanin vanhan paitatehtaan yhteyteen ja se valmistui kevättalvella 1966. Kyseessä on siis Suomen vanhinkauppakeskus, vaikka vuonna 1968 valmistunut Espoon Tapiolan Heikintori mainostaakin itseään kaikkein vanhimmaksi.

Marimekon, Gina Tricot'n ja Lady Royalin asiakkaat tekevät ostoksiaan vanhan paitatehtaan tiloissa.

Risto Ihantola

- Vuonna 1950 rakennettua paitatehdasta ei saanut silloin purkaa, joten kauppakeskus tehtiin sen ehdoilla. Siksi meiltä löytyy esimerkiksi näitä liuskoja, jotka tänä päivänä tuntuvat kummallisilta. Tämän päivän Marimekon, Gina Tricot'n ja Lady Royalin asiakkaat tekevät ostoksiaan vanhan paitatehtaan tiloissa, muistuttaa Ihantola.

H-taloon on suunniteltu vielä Kauppakadun puoleisen julkisivun kunnostamista sekä Lapinlinnankadun ja Ajurinkadun kulmauksessa sijaitsevan sisäänkäynnin uudistusta.

- Vuokralaisten ehdoilla tässä mennään, toteaa toimitusjohtaja Ihantola.

Lue seuraavaksi