1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

QR-koodi vinkkaa matkailijoita

Kemin kaupungin katukuvaan on ilmestynyt tammikuun aikana koodikylttejä, jotka johtavat esimerkiksi matkailijat Kemiin liittyviin verkkosisältöihin, kuten valokuviin, videoihin ja tapahtumiin.

Kotimaan uutiset
QR-Koodi, Kemin sisäsatama

Siniset QR-koodikyltit löytää Kemistä tällä hetkellä viidestä eri paikasta. Ne toimivat eräänlaisina digitaalisina matkailupolkuina ihmisille, jotka haluavat syventää tietojaan Kemistä tai lisätä nettipalveluun omia vinkkejään tai valokuviaan muiden matkailijoiden hyödynnettäväksi.

- Ajatuksena on ollut, että keskustassa liikkuvat ihmiset pystyvät aukaisemaan verkkosisältöjä älypuhelimella tai tablettilaitteella eikä pitkiä verkko-osoitteita tai hakuja tarvitse naputella kännykkällä vaan verkkosisällöt avautuvat saman tien koodin lukemalla, kuvailee projektin takana olevan Koivu Interactiven yrittäjä Mikko Manninen.

Sosiaalista mediaa hyödyntävä palvelu otettiin käyttöön Kemissä hiljattain. Koodien ja niiden kautta avautuvien sisältöjen toimivuutta on testannut ryhmä Kemi-Tornio ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Esimerkiksi kävelykadulla olevan QR-koodin kautta avautuu taidepolku, jossa on vinkkejä Kemin julkisista taideteoksista

Mikko Manninen

Kävelykadulta avautuu taidepolku

QR-koodin käyttöönottaminen on helppoa, sillä internetistä saa ladattua ilmaisen koodinlukijan lähes kaikkiin älypuhelinmalleihin. Varsinainen kooodin lukeminen tapahtuu puhelimen kameralla.

- Esimerkiksi kävelykadulla olevan QR-koodin kautta avautuu taidepolku, jossa on vinkkejä Kemin julkisista taideteoksista. Taidepolkuun käyttäjät voivat lisätä omia valokuviaan tai videoitaan.

Koodikylttien asennus on osa laajempaa KemiPaths-projektia, jossa Kemistä luodaan kattava virtuaalinen kuva 3D-mallinnuksen avulla. Palvelun avulla matkailija voi tutustua Kemiin rauhassa hotellihuoneessaan ja lähteä sen jälkeen kierrokselle kaupunkiin.

- QR-koodeja on vielä aika harvassa kaupunkien keskustoissa. Esimerkiksi yhdessä polussa opastetaan, miten kesäisessä Kemissä voi viettää yhden tunnin. Kierros alkaa kaupungintalon Panorama-kahvilasta ja päättyy Sisäsatamaan, kertoo Manninen.

Lue seuraavaksi