Ylen tv-kanavat nettiin ehkä jo tänä vuonna

Tulevaisuudessa verkon kautta jaettavan tv-kanavan laatu voi yltää tavallisen television tasolle, uskoo Yle julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Kuva: Yle

Yle pyrkii saamaan kaikki tv-kanavansa nettijakeluun vielä tämän vuoden kuluessa, kertoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo. Tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Silvon mukaan ratkaistavana on vielä joukko tekijänoikeudellisia kysymyksiä. Yleisradion pitää varmistaa, että sillä on kaikki oikeudet verkkojakeluun kaikkien ohjelmiensa osalta. Radiokanavathan ovat jo netissä, hän muistuttaa.

Silvon arvion mukaan sellainenkin päivä voi joskus tulla, jolloin perinteistä antennijakelua ei tarvita, vaan kanavat lähetetään yksinomaan verkossa. Se on kuitenkin kovin kaukana tulevaisuudessa, hän sanoo.

Yleisradio ei voi Silvon mukaan missään tapauksessa toteuttaa tehtäväänsä pelkästään laajakaistajakelun kautta. Laajakaista ei mene kaikkialle, ja maanpäällinen antennijakelu on ainoa, joka tosiasiassa tavoittaa kaikki suomalaiset, hän korostaa.

Silvo muistuttaa myös, että Ylen pitää lain mukaan antaa kaikille yhtäläinen palvelu yhtäläisin ehdoin. Tämä puhuu hänen mukaansa vielä pitkään antennijakelun puolesta. Osa väestä tulee ottamaan televisiotarjonnan pääasiallisesti netin ja laajakaistan kautta, hän uskoo.

Netin kautta välitettävän tv-kuvan laatu riippuu Silvon mukaan kodin teknisistä ratkaisuista. Vielä se ei ole samaa tasoa kuin televisiossa, mutta tarkoitus on, että aikanaan verkkojakelun kuvanlaatu olisi yhtä hyvä kuin standarditelevisionkin.

Silvo ei usko, että SVT:n kanavat olisivat ihan pian myös suomalaisten katsottavissa netin välityksellä. Tekijänoikeuskysymykset ovat esteenä. Mikään maa ei osta kansainvälisiä ohjelmia maailmanlaajuiseen jakeluun. Myös Suomessa kansainvälisiä ohjelmia ostetaan jaettavaksi vain Suomessa, hän sanoo.

Silvo muistuttaa vielä, että Yle pyrkii koko ajan lisäämään ympäri maailman nähtävien kotimaisten ohjelmien tarjontaa Yle Areenan kautta.