Työ kuivattaa suomalaisten kyyneleet

Kuiva talvi-ilma, ilmastoidut toimistot ja tietokonetyöskentely koettelevat suomalaisten silmiä. Kuivista silmistä kärsivät kaikenikäiset, mutta useimmiten kyynel kuivuu ennen vuotamistaan keski-ikäisellä tai sitä vanhemmalla.

terveys
Lähikuva naisen silmästä silmälasin läpi
Arja Lento / Yle

Kuivat silmät ovat yhä useamman suomalaisen ongelma. Oireet voivat olla monenlaisia. Yksi kärsii hiekantunteesta silmissä, toinen voi havaita näkökentässään suuriakin muutoksia.

Proviisori Anne-Marie Soikkeli Turun Yliopiston Apteekista sanoo, että kuivista silmistä kärsivät nykyään kaikenikäiset ja syitä on monia.

- Monelle ongelma on tuttu erityisesti talviaikaan. Silmiä kutittaa, ja ne punoittavat, Soikkeli kuvaa tyypillistä tilannetta.

Kuivuminen voi aiheuttaa erilaisia muutoksia myös näkökenttään. Ihminen voi havaita katseessaan vaikkapa tummentumia tai langanpätkiä muistuttavia muotoja. Ikä lisää riskiä saada oireita, mutta ongelmia on paljon myös nuoremmilla.

Työ näkijäänsä rasittaa

Soikkelin mukaan suomalaisten silmät rasittuvat nykyään enemmän kuin ennen erityisesti töissä.

- Esimerkiksi jatkuva tietokonetyöskentely kuivattaa voimakkaasti silmiä. Kun siihen lisätään vielä toimistojen voimakkaat ilmastoinnit, niin silmät ovat kyllä kovilla, Soikkeli kertoo.

Mistä sitten voi tietää, että omat oireet silmissä ovat nimenomaan kuivuuden aiheuttamia?

- Jotain voi päätellä esimerkiksi siitä, jos oireet pahenevat iltaa kohti mentäessä. Sekin on melko selvä merkki kuivasilmäisyydestä, jos silmät reagoivat vahvasti lämpötilan vaihteluun, Soikkeli valistaa.

Yhä useampi hakee helpotusta kuivien silmiensä oireisiin lääkkeillä. Proviisori Anne-Marie Soikkeli vakuuttaa, ettei reseptivapaista tuotteista ole haittaa silmille.

- Lieviin oireisiin voi huoletta kokeilla apteekin tuotteita. Jos niistä ei sitten tunnu tulevan apua, on varmasti paikallaan mennä silmälääkärin, Soikkeli opastaa.