1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epäily: Yksi kuoli ja toinen joutui sairaalaan kipulaastarin väärinkäytöstä

Etelä-Savon poliisilaitos epäilee kipulaastarin väärinkäytön aiheuttaneen kaksi myrkytystapausta Joroisissa. Käyttöepäily tuli ilmi joroislaisen miehen jouduttua sairaalaan viime viikolla.

Poliisi epäilee kipulaastarin sisältämän lääkkeen suonensisäisen käytön aiheuttaneen kaksi myrkytystapausta Joroisissa. Asian selvittelyn yhteydessä on esiin tullut myös seikkoja, joiden perusteella epäillään laastarien aiheuttaneen toisen miehen kuolemaan Joroisissa joulukuun puolivälissä. Tapausten tutkinta on edelleen kesken ja laastarien osuutta kuolemaan ja myrkytykseen selvitetään.

Kyseessä on kipulaastari, jonka vaikuttava aine on fentanyyli. Laastari on tarkoitettu pitkäaikaisten kipujen kuten syöpäkipujen hallintaan. Oikein käytettynä lääke imeytyy useiden päivien aikana. Kerta-annoksena laastarin sisältämä lääke on hengenvaarallinen, koska se voi lamauttaa hengityksen.

Fentanyyli on 100–200 kertaa voimakkaampaa kuin esimerkiksi heroiini. Myrkytystapauksiin epäillään liittyvän myös alkoholin käyttöä. Alkoholi lisää fentanyylin hengityslamaa.

Poliisi varoittaa kipulaastareiden väärinkäytöstä. Fentanyyli ja sen johdannaiset ovat heroiiniakin vaarallisempia ja virheet annostelussa johtavat helposti yliannostukseen ja kuolemaan.