Koe uusi yle.fi

Suihkuhävittäjät juhlivat Porin taivaalla - video ylilennosta

Porissa juhlittiin tänään ilmavoimien 60 vuotista suihkulentotoimintaa. Ilmavoimat vastaanotti ensimmäiset kolme Vampire-suihkukonetta Porin lentokentällä tammikuussa - 53. Merkkivuotta juhlittiin näyttävästi muun muassa Ruotsista tuodun Vampiren ylilennolla.

Kotimaa
Hornet-hävittäjä taivaalla

Porin lentokentällä koettiin tänään historian havinaa kun Ruotsista tuotiin tänne Vamppi, niinkuin lentäjät tuota konetta kutsuvat. Samassa tilaisuudessa paljastettiin myös muistomerkki 60 vuoden takaisille tapahtumille.

- Minun mieheni lensi Vampireilla. Hän oli silloin täällä kun nämä tulivat. Sitten he saivat opetusta tämän ohjaamiseen. Muistaakseni hänellä oli mukana monisteita ja sitten minä iltakaudet jouduin kuulustelemaan niitä monisteita häneltä, muistelee porilainen Sirkka Aalto

Suomessa oli aikanaan 15 Vampire -hävittäjää. Nyt jäljellä ei ole yhtään lentokuntoista. Aikanaan Vampiret toimivat kuitenkin päänavaajina suihkukoneiden aikakauteen. Lentonopeudet tuplaantuivat ja nousivat yli 800 kilometriin tunnissa.Lentäjillä on konevanhuksesta hyviä muistoja.

- No se oli niinkuin tehty käteen. Se oli erittäin miellyttävä lentää. Helppo ja ominaisuudet olivat sellaisia että vauhdin hurmaa siinä sitten sai entiset potkuri- tai mäntämoottorilentäjät, kertoo majuri evp. Mauno Tiiro Satakunnan Lennostosta.

Sankalle porilaisyleisölle tarjoiltiin tänään paitsi näyttäviä ylilentoja myös vaikuttava lentonäytös Hornetilla. Nykyaikainen kalusto kiinnosti sekin, mutta monella paikalla olleella muistot palasivat 60 vuoden taakse.