Lyhyt imetysaika näkyy sairaaloissa - äidinmaidosta jatkuva pula

Äitien imetysinnon lasku näkyy jo äidinmaitokeskuksissa. Esimerkiksi Satakunnan keskussairaalassa on tällä hetkellä vain yksi luovuttaja. Kätilöt laativat parhaillaan imetysstrategiaa suomalaisäitien imetyshalukkuuden kasvattamiseksi.

Kotimaa
Vauva imee äidin rintaa.
Yle / Riku Kaminen

Satakunnan keskussairaalan äidinmaitokeskuksessa luovuttajapula on tuttu ilmiö. Viime vuonna äidinmaitoa luovutettiin 340 litraa sairaalan käyttöön. Sairaala pärjää tällä määrällä juuri ja juuri - sairaalan ei ole tarvinnut toistaiseksi ostaa maitoa muista äidinmaitokeskuksista.

Tilanne on johtanut siihen, että äidinmaitoa voidaan antaa vain keskosille. Osasyy luovuttajapulaan on se, että nykyään äidit kotiutetaan synnytyksen jälkeen varsin nopeasti, kertoo hoitaja Ritva Kuula Satakunnan keskusairaalasta.

Vaikka tällä hetkellä maitoa luovuttaa vain yksi äiti ei tilanne ole ollut kovin kaksinen viime vuosina. Parhaimmillaan luovuttajiksi on suostunut 3-4 äitiä. Tilanne on johtanut siihen, että äidinmaitoa voidaan antaa vain keskosille.

Kätilöt olleet pitkään huolissaan imetystrendistä

Nykyisten suositusten mukaan vauvojen tulisi saada pelkästään rintamaitoa kuuden kuukauden ikäisiksi. Suomalaisäideistä puolivuotiaita ruokkii pelkästään rintamaidolla ainoastaan 6 prosenttia. Kätilöliitossa pohditaankin uusia keinoja, jotta suomalaisäidit imettäisivät entistä pidempään.

Suomessa vauvoja imetetään selvästi lyhyemmän aikaa kuin muissa Pohjoismaissa. Maailmanlaajuinen suositus on 2-vuotiaaksi. Suomessa tavoite on nykyään 6kk - 1 vuosi.