1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinnostus kannabista kohtaan kasvaa

Nettikysymyksiä kannabiksesta tulvii mm. Irti Huumeista -yhdistykseen. Myös kansalaisaloitetta kannabiksen laillistamiseksi puuhataan jälleen. Asiantuntijanäkemyksen mukaan kotikasvatus ja käyttö yleistyvät ja käytön rangaistavuudesta luovutaan käytännössä vuoteen 2020 mennessä.

Rap-artisti Juju

Kiinnostus kannabista kohtaan on kasvussa. Kannabismyönteisyys leviää etenkin nuorten keskuudessa. Se on huomattu myös Irti Huumeista -yhdistyksessä, jonne tulvii postia aiheesta.

- Kolme vuotta sitten meille tuli vuodessa sata nettikysymystä, nyt niitä tulee tuhansia. Suurimmaksi osaksi ne koskevat kannabista, koska kannabis on se, minkä nuorimmat aloittavat, Irti Huumeista -yhdistyksen Tampereen aluevastaava Tuula Ylinen summaa Ajankohtaisessa kakkosessa.

Turkulaisopiskelija Ville Haikonen teki kansalaislakialoitteen kannabiksen laillistamisesta viime keväänä, mutta hautasi hankkeensa puolen vuoden aikarajan umpeuduttua. Nimiä saatiin kerättyä vain 729 vaaditun 50 000 sijaan.

Nyt Haikonen on käynnistämässä uutta kansalaisaloitetta. Hän uskoo, että kannabis laillistetaan Suomessa lähivuosina:

- Seuraavaksi lähtee eri porukan toimesta dekriminalisaatioaloite ja laillistaminen sitten joskus sen jälkeen, hän sanoo.

Haikonen perustelee laillistamista mm. sillä, että verotulot paranisivat ja ongelmakäyttäjät uskaltautuisivat hakemaan apua.

Mielenhäiriötä ja muistiongelmia

Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian dosentin Sari Fröjdin mukaan lukiolaisista 22 prosenttia on kokeilut kannabista ja yliopisto- ja ammattikorkeakouluikäisistä jopa 36 prosenttia.

Kannabis voi aiheuttaa mielenhäiriötä, ja jo muutama käyttökerta puolessa vuodessa voi johtaa muistiongelmiin. Haitat ovat sitä suurempia, mitä nuorempana käyttö aloitetaan:

- Alle 16-vuotiailla kannabis aiheuttaa rakenteellisia muutoksia kehittyvissä aivoissa, ei pelkästään toiminnassa, vaan myös siinä, miten toiminnot järjestyvät aivoissa. Saattaa olla, etteivät ne kaikki ole palautuvia, Fröjd varoittaa.

Siitä huolimatta Fröjd kannattaa kannabiksen laillistamista: siten voitaisiin kontrolloidusti minimoida haitat ja saada tilanne hallintaan.

- Kannabiksen käyttö on kuitenkin niin yleistä ja osa ongelmista liittyy siihen, että se on rikollista. Että tavallaan tunnustetaan ne tosiasiat. Suurimmalla osalla käyttäjistä ei tule mitään ongelmia ellei käyttö ole päivittäistä ja sitä jatketa vuosikausia, hän sanoo.

Ville Haikonen on samaa mieltä:

- Pitäisi miettiä, miten oikeasti on mahdollista saada tilanne hallintaan. Ennaltaehkäisevä valistus ei riitä. Laillistaminen on yksi tapa saada se kontrolli. Se on parempi kuin vapaat, rikolliset markkinat kuitenkin, hän sanoo.

Irti Huumeista -yhdistyksen Tuula Ylinen vastustaa laillistamista:

- En näe siinä mitään hyvää eikä myöskään irti Huumeista ry. Se antaa ikään kuin luvan aloittaa käyttö, toteaa Ylinen

Moni aloittaa armeijassa

Viime vuonna julkaistu Huumeet Suomessa 2020 -tutkimus kokosi yhteen asiantuntijoiden näkemykset huumetilanteen kehityksestä. Valtaosa arvioi kannabiksen kotikasvatuksen lisääntyvän ja uskoi, ettei kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta seitsemän vuoden kuluttua enää nosteta syytettä.

Irti Huumeista -yhdistys tahtoo lisää huumetestejä armeijaan, jossa moni aloittaa kannabiksen käytön:

- Nuoret kertovat usein, että kun armeijassa palaa lomilta, voi mennä pienessä pilvessä takaisin, mutta ei juovuksissa eikä krapulassa, Tuula Ylinen sanoo.

Entä mitä mieltä on nykyään kannabiksen puolesta Oodinkin säveltänyt rap-artisti Juju? Ajankohtainen kakkonen kävi nuorison supersuosikin levynjulkistamiskiertueella Tampereen Ylioppilastalolla.