1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikan tilastopäällikkö syytteeseen synkistelystä

Tilastokeskuksen johtaja on päätymässä oikeuteen liian synkkien talouslukujen julkistamisesta. Johtajan edeltäjä oli joutunut syrjään liian ruusuisten lukujen vuoksi.

Ulkomaat
Kreikan tilastokeskuksen johtaja Andreas Georgiou puhuu toimittajille lehdistötilaisuudessa.
Kreikan tilastokeskuksen johtaja Andreas Georgiou puhui toimittajille lehdistötilaisuudessa Ateenassa heinäkuussa 2010. Taustalla maan valtiovarainministeri Geogre Papaconstantinou.Pantelis Saitas / EPA

Kreikan tilastokeskuksen johtaja on joutumassa syytteeseen valtiontalouden vajetta paisutelleista tilastoista. Liian suuret vajeluvut saivat maan tilanteen näyttämään todellista synkemmältä samaan aikaan kun Kreikka neuvotteli lainoittajiensa kanssa hätälainan ehdoista.

Jutussa on kyse vuoden 2009 tilastoista. Andreas Georgioun johtama tilastokeskus julkaisi vuonna 2010 tilastokorjauksen, jonka mukaan valtiontalouden vaje oli edellisenä vuonna ollut 15,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Aiemmin vajeeksi oli kerrottu 13,6 prosenttia.

Oikeuslähteiden mukaan Georgiou ja kaksi muuta virkamiestä joutuvat syytteeseen tilastojen väärentämisestä ja virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Rikoksista voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen.

EU:n tilastoviranomainen Eurostat on puolustanut Georgiouta ja sanonut, että vaje oli laskettu sen standardien mukaisesti. Georgiou itse on kiistänyt syytökset.

Tilastokeskus Elstatin entinen työntekijä on väittänyt Georgioun paisutelleen vajetta osana Saksan johtamaa salaliittoa, jonka tarkoitus oli perustella rankat leikkausvaatimukset.

Georgiou nimitettiin tilastokeskuksen johtoon sen jälkeen kun oli paljastunut, että tilastoviranomaiset olivat ilmoittaneet valtiontalouden vuoden 2009 vajeen liian pieneksi. Oikea luku oli kolme kertaa ilmoitettua suurempi. Vääriä lukuja pidetään merkittävänä syynä Kreikan talousvaikeuksien nopeaan pahenemiseen.

Vuoden 2009 lukujen alkuperäistä peukalointia on puitu Kreikan parlamentin käynnistämässä tutkinnassa, jonka on määrä selvittää voidaanko poliitikkoja panna syytteeseen tapauksesta. Tutkimus ei ole toistaiseksi johtanut syytteisin.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi