yle.fi-etusivu

Netanjahu kärsi tappion mutta pysynee vallassa

Israelin vaalien todellinen yllätys on uuden keskustalaisen Jesh Atid -puolueen suurmenestys. Pääministeri Benjamin Netanjahu joutuu kamppailemaan saadakseen kokoon uuden hallituksen.

Ulkomaat
Benjamin Netanjahu
Benjamin NetanjahuMenahem Kahana / AFP / Lehtikuva

Israelin oikeistolainen pääministeripuolue Likud ja sen kovan linjan liittolaiset menettivät tiistain parlamenttivaaleissa odotettua enemmän kannatustaan, mutta Benjamin Netanjahu pystynee silti jatkamaan uuden hallituskoalition johdossa. Israelin keskusvaalilautakunnan mukaan oikeisto on saamassa uuteen knessetiin yhteensä 60 paikkaa ja keskusta ja vasemmisto täsmälleen yhtä monta.

Vaalien suuryllättäjän, uuden keskustalaisen tulokkaan Jesh Atidi -puolueen johtaja Jair Lapid sanoo kelpuuttavansa hallitusyhteistyön vain, jos hallitusohjelmaan kirjataan suuria taloudellisia uudistuksia ja neuvottelut palestiinalaisten kanssa.

Kun lähes kaikki äänet on laskettu, Likudin ja sen kanssa vaaliliitossa olleen äärikansallismielisen Jisrael Beitenun lasketaan saavan 31 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa. Vanhassa knessetissä paikkoja oli 42, ja myös mielipidekyselyt vaalien alla ennakoivat selvästi parempaa tulosta kuin 31:tä paikkaa.

Kadima romahti

Oikeistopuolueista ultraortodoksisille Shasille ja Jadahut Hatorah Maheukhedetille on tulossa 11 ja seitsemän paikkaa ja juutalaisasutuksen laajentamiseen keskittyneelle Habajit Hajehudille 11 paikkaa.

Jesh Atid - suomeksi "on tulevaisuus" - on saamassa 19 parlamenttipaikkaa. Työväenpuolueelle jokseenkin valmis laskentatulos lupaa 15 paikkaa ja vasemmistolaiselle Meretzille kuusi paikkaa. Keskustalainen Kadima koki huiman romahduksen vain kahteen paikkaan.

Kuusi paikkaa on saamassa entisen ulkoministerin Tzipi Livnin pari kuukautta sitten perustama Hatnua-puolue, jonka ohjelmassa rauhansopimus palestiinalaisten kanssa on keskeisin kysymys. Kolme Israelin arabien puoluetta Ta'al, Hadash ja Balad on niin ikään ylittämässä vaalikynnyksen yhteensä 12 paikallaan.

Keskiluokka vaatii huomiota taloudelle

Kannattajilleen keskiviikkoaamuna puhunut Netanjahu kiitti mahdollisuudesta johtaa hallitusta kolmannenkin kauden ja sanoi pyrkivänsä mahdollisimman laajapohjaiseen hallitukseen. Hänen mukaansa yhtenä tavoitteena on "aito rauha palestiinalaisten kanssa". Hän ei täsmentänyt, mitä sanoillaan tarkoitti, mutta ne oli tarkoitettu Lapidille, tarkkailijat arvioivat.

Haaretz-lehden mielipidekyselyssä vaalien alla 47 prosenttia kansalaisista katsoi, että Israelin kiireellisimmin ratkaistavat kysymykset ovat sosiaalisia ja taloudellisia. Iranin ydinaseen uhkan, jolla Netanjahu oli pitkälti kampanjoinut, arvioi Israelin polttavimmaksi ongelmaksi vain kymmenisen prosenttia vastaajista.

Tuoreiden tilastojen mukaan Israelin budjettivaje nousi viime vuonna 4,2 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Luku oli kaksinkertainen ennakkoarvioihin verrattuna ja tiennee väistämättä menoleikkauksia ja veronkorotuksia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters