1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomirokin kauhukakara hajottaa lekalla pianon ja sahaa poikki kitaran

Helsingin DocPoint -festivaaleilla nähdään elokuva neljänkympin rajapyykkiä ylittävästä rockbändin keulahahmosta, joka pistää palasiksi lähes kaiken. Knucklebone Oscar matkaa yhtyeineen Kiinaan ja kohtaa samalla elämänmuutokseen.

Kotimaan uutiset
Oskari Pastila
DocPoint-festivaalilla nähdään raju dokumentti suomalaisen rokin kauhukakarasta Knucklebone Oscarista. Hänet tunnetaan hurjista keikoistaan, joilla kyytiä saavat niin soittimet kuin esiintymislavatkin. Vieraana ohjaaja Oskari Pastila.

Dokumenttiohjaaja Oskari Pastila päätti pari vuotta sitten hypätä kameroineen mukaan Knucklebone Oscarin Kiinan-kiertueelle selvittääkseen, miten kiinalaiset ottaisivat vastaan suomirokin kauhukakaraksi ristityn rokkitähden.

Suurelle yleisölle melko tuntemattoman bändin kiertue on täynnä sitä mitä vain kaikkein hurjimmalta keikkameiningiltä voi odottaa. Kolmen viikon, seitsemän kaupungin ja kymmenen keikan aikana muun muassa sahataan kitaroita, hajoitetaan lekalla piano ja riehutaan kirveen kanssa.

- Kyllä ne oli aika helisemässä, ja rinnasti sen suomalaisiin ja mietti, kuinka hulluja ne siellä Suomessa on, Pastila kuvailee Kiinassa toimineiden keikkajärjestäjien reaktioita.

Pelkästä sekoilusta ei vielä synny kiinnostavaa elokuvaa, ohjaaja sanoo. Pohjimmiltaan elokuva on tarina bändin keulahahmon elämänmuutoksesta. Kahdenkymmenen vuoden keikkailun jälkeen mittari paukkuu neljänkymmenen ikävuoden puolella.

Elokuvassa mennään myös vaimon näkökulmaan, että mitä on olla tällaisen veijarin vaimo, kun on juuri syntynyt lapsi.

Oskari Pastila, dokumenttiohjaaja

- Samaan aikaan syntyi ensimmäinen lapsi ja oli odottamassa tämä keikkarundi. Hän tuli tietynlaiseen risteykseen elämässä. Sekoilu on toki elokuvan elementti, mutta vain yksi osa.

Kunucklebone Oscar päätyy setvimään huimissa sfääreissä liikkuvaa hajoittamisvimmaansa psykiatrin pakeille saakka. Pastila lupaakin, että elokuva tarjoaa sisältöä myös muille kuin musadiggareille.

- Jos kiinnostaa päästä suomirokin kauhukakaran pään sisälle. Elokuvassa mennään myös vaimon näkökulmaan, että mitä on olla tällaisen veijarin vaimo kun on juuri syntynyt lapsi.

Knucklebone Oscar nähdään DocPoint-festivaalilla lauantaina ja elokuvateattereissa syksyllä.