Yhden päivän prinssit ja prinsessat

Kukapa ei haluaisi olla ainakin yhden illan tanssiaisten kuningatar? Alunperin vanhojenpäivänä pukeuduttiin vanhaan tuunattuun juhlapukuun, mutta nyt juhlitaan satojen eurojen prinsessapuvuissa Amerikan malliin.

Kotimaa
Tanssiaisissa strassikorut kimaltelevat.
Sari Selin / Yle

Hyvä suunnittelu on osa onnistuneen juhlan ihanuutta, ja sen taidon moni nuori oppii isoltasiskoltaan tai vanhemmalta kaveriltaan heti lukion ekaluokalla. Vanhojenpäivän tanssiaiset on tapahtuma, jonka suunnittelu aloitetaan jopa pari vuotta ennen juhlapäivää. Juhlapukuliike Mikkelin Morsian on vaatettanut useita eteläsavolaisia vuosiluokkia vanhojenpäivän tanssiaisiin vuosien ajan.

Myyjä Outi Reiman pukee monta nuorta herraa smokkiin.
Outi Reiman on ehtinyt pukea monta nuorta herraa frakkiin ja smokkiin tänä vuonna.Sari Selin / Yle

- Tytöt aloittavat juhlavalmistelut yleensä jo syyskuun alussa, ja kiirettä riittää tammikuulle asti. Jos on ajoissa liikkeellä, voi kauttamme tilata haluamansa mallin ja värin. Myöhemmin tulevat pääsevät valitsemaan liikkeen omista malleista, kertoo myyjä Outi Reiman.

- Tänä vuonna tanssitaan isohelmaisissa, mahdollisimman kirkkaissa väreissä. Juhlamekkoja turkoosista pinkkiin on mennyt paljon, ja puvuissa on myös runsaasti kirjailuja. Mitä enemmän tylliä ja helmaa, sen parempi, joten oikeasti sellainen prinsessapäivä vanhojenpäivä kyllä on.

Muotikatastrofi vältetään exel-taulukon avulla

Kymmenessä vuodessa juhlamekkojen tyyli onpikkuhiljaa vaihtunut paksuista kankaista ja sametista kevympään ja kiiltävään. Olkapäät saavat näkyä, ja vyötäröä korostava leveälinjainen mekko on suosiossa, sillä se sopii monelle vartalotyypille. Myös merenneitomallisilla mekoilla on oma kannattajakuntansa, tietää Outi Reiman.

Kun juhlat on juhlittu, voi juhlamekon lyhentää esimerkiksi ylioppilasjuhliin

Outi Reiman

Vanhojenpäivän tanssiaisissa pätevät saman lait kuin Hollywood-juhlissa. Pahin muotikatastrofi on se, kun vastaan liitelee daami samanlaisessa juhlapuvussa. Tämä pyritään välttämään kaikin mahdollisin keinoin myös juhlapukuliikkeessä.

- Me emme myy samanlaista pukua samaan kouluun. Malli voi puvussa olla sama, mutta väri ei. Meillä on apuna exel-taulukko, joka kertoo, mihin kouluun mikäkin puku lähtee. Ettei vaan vahingossakaan lähde samaa pukua samaan kouluun, paljastaa Reiman.

Paljonko maksaa päivä prinsessana?

Pitkä iltapuku vaatii arvoistansa seuraa, joten poikien on myös pukeuduttava juhlaa ja daamia varten. Yleensä pojat heräävät juhlahumuun tyttöjä myöhemmin, joten osa juhlijoista sonnustautuu parketille tummaan pukuun frakin, shaketin tai smokin sijaan.

- Suurin osa frakeista varattiin tänä vuonna yllättävän ajoissa eli syys-lokakuussa, mutta tummia pukuja löytyy vielä vuokrattavaksi. Kavaljeereille on vuokrattu satakunta pukua, ja tyttöjen pukuja on laitettu liikkeessä juhlakuntoon parikymmentä.

Juhlapukujen värikirjo on laaja.
Juhlapuvuissa kirkkaat värit ovat suosikkeja.Sari Selin / Yle

Muotitrendejä seuraavat lukiolaiset etsivät uutta juhlatyyliä myös netin kautta. Outi Reiman sitten korjaa netistä tilatun juhlavaatteen käyttäjälleen sopivaksi. Päivä prinsessana tai prinssinä vaatii veronsa, sen tuntevat ainakin vanhemmat kukkarossaan.

- Kyllä prinsessan vaatetukseen saa uppoamaan helposti 500 euroa ja paljon ylikin. Mekkojen hinnat ovat noin 250-400 euron välillä. Sitten asusteet, hiukset, ripsienpidennykset ja kynsien laitto päälle. Mutta pienemmälläkin budjetillakin pärjää hyvin.

- Ja onhan se niin, että kerran elämässä vanhojenpäivää tanssitaan. Kun juhlat on juhlittu, voi juhlamekon lyhentää esimerkiksi ylioppilasjuhliin. Puvulle löytyy käyttöä myöhemminkin, sillä usein tytöt tarvitsevat mekkoa opiskelijoiden vuosijuhlassa tai karonkassa, rauhoittelee Outi Reiman juhlalaskun maksajia. Vanhojentanssit tanssitaan 15. helmikuuta.