1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

28 miljoonan säästöt: Rajavartiointia keskitetään kaakkoisrajalle ja Suomenlahdelle

Rajavartiolaitoksessa toteutetaan lähivuosina 28 miljoonan euron säästöt. Henkilökustannuksista säästetään 300 henkilötyövuotta.

Rikokset paljastuivat Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen esitutkinnassa Kuva: YLE Etelä-Karjala

Rajavartiolaitos käynnistää sopeuttamisohjelman, jossa vartiointia keskitetään  rajaturvallisuuden ydinalueille kaakkoiselle ulkorajalle ja Suomenlahdelle.

Vuosille 2013-2017 ajoittuvalla ohjelmalla tavoitellaan 28 miljoonan euron säästöjä. Henkilöstökuluja vähennetään 300 henkilötyövuoden verran. Vähennys toteutetaan luonnollisella poistumalla.

Tarkoituksena on  jatkossa valvoa kaakkoinen maastoraja kattavasti, turvata rajaliikenteen turvallisuus ja sujuvuus sekä puuttua tehokkaasti rajat ylittävään rikollisuuteen. Merialueilla on tarkotus turvata kattava ja luotettava johtamisjärjestelmä.

Sisäministeriön mukaan Rajavartiolaitos pystyy säästöjen jälkeen hoitamaan myös sotilaallisen maanpuolustuksen velvollisuudet hyvin.

Rajavalvontalaitoksen palveluksessa on tällä hetkellä lähes 3 000 henkilöä. Sopeuttamisohjelma tarkoittaa 160 - 180 viran siirtymistä uudelle paikkakunnalle ja kaikkiaan noin 500 virkamiehen tehtäviin on tulossa muutoksia.

Valvontahenkilöstö vähenee maalla ja merellä

Rajojen valvontahenkilöstöä vähennetään Lapista, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Henkilöstön vähentämistä korvaavat muun muassa tekniset valvontajärjestelmät ja ilma-alusten käyttö.

Merialueella henkilöstö vähenee Pohjanlahdella. Merivartioasemia ei lakkauteta, mutta niitä siirretään edullisempiin toimitiloihin.

Merirajojen valvonta perustuu jatkossa uusittuun tekniseen valvontaan, riskianalyysiin ja kohdennettuun partiointiin. Myös uusittu kalusto, partioveneet ja helikopterit korvaavat vähennyksen vaikutuksia.

Raja- ja merivartiokoulun toiminnot keskitetään Imatralle ensi vuoden aikana ja Espoon toimitiloista luovutaan. Merellinen koulutusyksikkö sijoitetaan Porkkalan merivartioaseman yhteyteen.

Sisäasiainministeri Räsäsen: Turvallisuuspalvelut säilyvät hyvällä tasolla

Sisäasiainministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan kansalaisten turvallisuuspalvelut säilyvät sisäasiainhallinnon talouden sopeuttamistoimista huolimatta hyvällä tasolla.

- Rajavartiolaitos on sopeuttanut toimintaansa jo useiden vuosien ajan tuottavuusohjelmien edellyttämällä tavalla ja sen ylikin. Vartioasemia on vähennetty ja hallinto- ja tukipalveluita keskitetty. Nyt on edessä uusi sopeuttamisohjelma. Se on Rajavartiolaitoksen koko huomioon ottaen poliisia tiukempi, Räsänen arvioi.