Suosikkinäyttelijä Haapasalo: "Tv-ohjelmien tekeminen ei ole Venäjällä helppoa"

Venäjällä sananvapaustilanne on monella tavalla ongelmallinen, sanoo naapurimaassa erittäin suosittu näyttelijä Ville Haapasalo. Hän on kokenut tämän tehdessään Ylelle tv-ohjelmia Venäjältä.

Ville Haapasalo

Näyttelijä Ville Haapasalolle riittää vientiä Venäjän lisäksi Suomessa. Hänet nähdään pitkästä aikaa suomalaisessa elokuvaroolissa uudessa Rölli-elokuvassa.

Sunnuntaina hänen isännöimänsä tv-sarjaSilkkitie 30 päivässäsai Kultainen Venla -palkinnon. Yle Teemalla pyörii parhaillaan uusin sarjaSuomensukuiset 30 päivässä,joka käsittelee Suomen sukulaiskansoja Venäjällä. Ohjelman tekeminen ei Ville Haapasalon mukaan ollut helppoa.

Joku käveli meidän edessä ja kertoi niille, mitä pitää sanoa.

Ville Haapasalo

- Ei meitä varsinaisesti yritetty estää, mutta kaikesta tehtiin hankalaa. Meillä oli koko ajan sellainen fiilis, että joku käveli meidän edessä ja kertoi niille, mitä piti sanoa.

Ville Haapasalon mukaan syynä oli ulkomaalaisen kuvausryhmän liikkuminen Venäjän tärkeillä öljy- ja kaasualueilla. Siellä asuvat myös vähemmistökansat, joiden asema on kyseenalainen.

Mielipiteensä esittäminen Venäjällä on Haapasalon mielestä ongelmallista.

- Se on ongelma ja on rohkeita ihmisiä, jotka ovat lähteneet omaa terveyttään ja henkeään uhmaten taistelemaan sitä vastaan. Minä en ole kokenut sitä omaksi jutuksi. Ehkä teen näitä ohjelmia, ja jokainen voi tehdä niiden avulla johtopäätöksiä, Haapasalo sanoo.

"Depardieu-tapaus on peliä"

Ville Haapasalo on Venäjällä yksi tunnetuimmista ulkomaalaisista tähdistä. Siksi häneltä on kysytty mielipidettä Venäjälle veroja pakenevasta ranskalaisnäyttelijä Gérard Depardieustä.

- Viime viikolla Moskovassa minulle soitettiin varmaan 40 eri mediasta, että mitä mieltä olen Depardieun siirtymisestä Venäjälle. Sanoin, että soittakaa nyt sille, älkääkä minulta sitä kysykö. Kaikki tajuavat, että se on peliä. En jaksa edes uskoa, että Depardieu esimerkiksi muuttaisi Venäjälle.

Huvittuneesti asiaan suhtautuva Haapasalo kuitenkin toivottaa Depardieun ja niin ikään Venäjälle muuttoa harkitsevan Brigitte Bardot'n tervetulleeksi maahan.

Teitittelyluokkaan noussut Haapasalo Las Vegasiin

Ville Haapasalo Kuva: Yle

Lukuisissa venäläisissä elokuvissa esiintynyt Ville Haapasalo on suuri tähti Venäjällä.

- Olen sanonut, että en ole enää näyttelijä, vaan olen töissäshowbisneksessä. Venäjällä ei ole enää puhtaasti näyttelijöitä. Vielä 90-luvulla oli suuria nimiä, jotka olivat puhtaasti näyttelijöitä.

Vanhemmat ja nuoremmat ihmiset teitittelevät ja pyytävät anteeksi.

Ville Haapasalo

Suomessa nähtävistä tv-sarjoista näkee Haapasalon suosion Venäjällä. Nimikirjoituksen pyytäjät keskeyttävät kuvaukset tuon tuostaan.

- Kun minua alettiin teititellä, niin se kertoo Venäjällä siitä, että olet astunut sellaseen sarjaan, josta ei enää tipahdeta noin vain pois. Vanhemmat ja nuoremmat ihmiset teitittelevät ja pyytävät anteeksi. Ennen se oli niin, että hei sinä, tuus tänne ja annapas nimikirjoitus. Nyt se menee sillä tavalla, että anteeksi että häiritsen, voisinko saada nimikirjoituksen.

Suositulla Haapasalolla riittää töitä. Suomessa pyörähtämisen jälkeen hän suuntasi Las Vegasiin, jossa kuvataan kesään asti venäläistä tv-sarjaa ja elokuvaa.