1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kemi haluaa sarjakuvamuseon

Kansainvälisistä sarjakuvapäivistä tunnettu Kemi pyrkii profiloitumaan jatkossa yhä enemmän sarjakuvakaupunkina, sillä Kemiin kaavaillaan valtakunnallista sarjakuvamuseota. Sarjakuvasta toivotaan myös matkailuvalttia.

kulttuuri
Karvinen-näyttely laivalla.
Karvisen kotona ei haittaa, vaikka hiiret hyppisivätkin pöydillä.Kemin Sarjakuvakeskus

Kemin kansainväliset sarjakuvapäivät ehdittiin jo kuopata, kun tapahtumaa vuosia hoitanut sarjakuvakeskus vetäytyi talkoourakasta tekijöiden ja ajan puutteeseen vedoten.

Kemissä puhaltavat nyt kuitenkin uudet tuulet, sillä sarjakuvasta toivotaan vetoapua muun muassa kompuroivalle matkailulle. Sarjakuvakeskus ja kaupungin kulttuuriosaston edustajat tapasivat tiistai-iltana ja he päättivät, että sarjakuvapäivät järjestetään sittenkin ja kaupunki alkaa toimia sarjakuvamuseon saamiseksi Kemiin.

- Tässä ovat nyt monet asiat loksahtaneet paikoilleen, kuten kävi esimerkiksi hiljattain skeittiparkin synnyttämisessä kaupunkiin, myhäilee kaupungin kulttuuriosaston päällikkö Eero Saija.

- Kaupunki on lähtenyt nyt aktiivisemmin mukaan kehittämään Kemistä sarjakuvakaupunkia, kun aikaisemmin esimerkiksi sarjakuvapäivät on järjestetty yhdistyksen toimintana, vaikkakin kaupungin tukemana, kuvailee Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Outi Hyvönen.

Kaupunki on ottamassa vetovastuun sarjakuvamuseon saamiseksi Kemiin, mutta asiantuntija-apua se saa yhdistyksestä ja sen kokoelmista koottaneen myös uuden museon perusnäyttely.

- Ilmiö on samanlainen kaikkialla Suomessa, perinteinen sarjakuva ei vedä enää yleisöä kuten ennen.

Outi Hyvönen

Sen sijaan uuden museon tiloista ei ole vielä liiemmälti keskusteltu. Hyvösen mukaan on kuitenkin selvää, että parhaillaan remontin alla olevaan Kemin kulttuurikeskukseen sarjakuvamuseo ei mahdu.

Sarjakuvapäiviä uudistetaan

Kemin sarjakuvapäivät keskittyvät syksyllä kotimaiseen sarjakuvaan sekä japanilaiseen mangaan ja animeen, jonka harrastajamäärien kasvu on näkynyt selvästi viime vuosien tapahtumissa.

- Ilmiö on samanlainen kaikkialla Suomessa, perinteinen sarjakuva ei vedä enää yleisöä kuten ennen, luonnehtii Hyvönen.

Sarjakuvapäivät järjestään aiempaa pienimuotoisempana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kemissä ei todennäköisesti nähdä ulkomaalaisia festivaalivieraita edellisvuosien tapaan.

- Rahaan tapahtuma ei kaadu, sillä meidän yhdistyksemme talous on tasapainossa ja avustuksia on haettu kuten ennenkin, toteaa Hyvönen.

Kemin kaupunki on tukenut sarjakuvapäivien järjestämistä vuosittain. Summa on ollut noin neljäsosa tapahtuman budjetista.

- Tämän vuoden tapahtuma rahoitetaan karsimalla kaupungin kulttuuri- ja liikuntapuolelta jotakin sellaiista, mikä ei ole enää niin tätä päivää, muotoilee Saija. Jatkossa sarjakuvapäivien tarvitsema rahamäärä on tarkoitus saada jyvitettyä kaupungin budjettiin.

Kemissä järjestetään neljä sarjakuvaan keskittyvää tapahtumaa, japanilaisen populaarikulttuurin harrastajille tarkoitettu Kitacon Taiteiden yön yhteydessä helmikuussa, lasten sarjakuvakilpailu kevättalvella ja sarjakuvapäivät sekä japanilaista sarjakuvaa ja animaatiota esittelevä manga- ja anime-tapahtuma lokakuussa.

Lue seuraavaksi