Nettikaupan vilkastuminen lisäsi petosrikoksia

Pohjanmaan poliisi sai vuonna 2012 selvitettäväkseen liki 18 000 rikosta. Määrä väheni noin kuudenneksella edellisestä vuodesta. Netissä kavalat kauppiaat saivat petosluvut kasvuun, mutta muun muassa liikennerikkomusten määrä väheni merkittävästi.

Kotimaa
poliisi mustamaija poliisiauto Lapin poliisilaitos
YLE/ Marjukka Talvitie

Rikosylikomisario Tapio Nyysti Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että alueella riksoten määrä väheni vuonna 2012 16,5% edelliseen vuoteen verrattuna.

- Liikennerikkomukset vähentyivät lähes kolmella tuhannella.

Komeaa lukua liikennerikkomusten osalta selittävät ainakin osin automaattikameroissa olleet tekniset viat, jotka sittemmin on saatu kuntoon.

Petokset työllistävät

Yksi ajankuva on se, että petosrikokset kasvoivat liki kolmanneksella.

- Netissä kaupankäynti on lisääntynyt huomattavasti.

Perustapauksessa kaupat tehdään netissä ja ostaja maksaa hankintansa etukäteen. Kun tavara jää lopulta saamatta, on kyseessä petos.

Kotihälytyksiin lähdettiin helposti

Yksi vuoden 2012 teemoista Pohjanmaan poliisilla oli kotihälytykset. Tilastoissa tämä näkyy muun muassa lisääntyneinä kotihälytyskeikkoina. Tehtävien lisääntyminen johtuu Nyystin arvion mukaan siitä, että teeman mukaisiin hälytyksiin tartuttiin aiempaa matalammalla kynnyksellä. Perheväkivallasta tehtyjen rikosilmoitusten määrä kuitenkin väheni.

Yksi surullisista kehityskulkau rikostilastoissa vuonna 2012 oli Tapio Nyystin mielestä se, että lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä lisääntyi.

- Yksi selittävä tekijä on poliisin tekemän viranomaisyhteistyön parantuminen sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa, arvio Tapio Nyysti.

Huumausainerikosten määrä väheni samoin yksityisen henkirikokset vähenivät lähes 69% prosentilla.

Tapio Nyysti pitää kehitystä hyvänä. Hänen mukaansa tilastot eivät näissä ole aina täysin tarkkoja, sillä törkeän pahoinpitelyn ja henkirikoksen raja on usein häilyvä ja rikosnimikkeestä väännetään usein viime tippaan saakka. Molemmat olivat kuitenkin viime vuonna vähenemän päin.