1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syömällä maatiaisia pelastat ne!

Tamperelaisravintola Masuunin keittiömestari Mikko Kautto haluaa nostaa maatiaisten arvostusta myös kotikeittiöissä. Jalostamattomat alkuperäiset raaka-aineet ovat Suomessa jo osin uhanalaisia. Maatiaiskannat pysyvät hengissä ainoastaan niiden käyttöä lisäämällä.

Kotimaan uutiset
Maatiaiskana
Maatiaiskana sai oman suojeluohjelmansa vuonna 1998. Maatiaiskanakantoja on Suomessa vähän toistakymmentä. Liisa Valonen

Maatiaisruoka tarkoittaa kotoperäistä jalostamatonta ruokaa. Suomessa maatiaisruokaa syötiin vielä 1950-luvulla, ennen tehotuotantoa ja jalostusta. Viime vuosien valovoimaisin maatiainen on kyyttö.

- Parasta maatiaislihaa ovat esimerkiksi karitsa ja kyyttö, vihanneksista kaskinauris ja puikulaperuna, muita mainitsemisen arvoisia ovat mustaherukka ja tietysti kaikki kotimainen ns. villiruoka. Marjat metsästä, kalat järvestä ja vielä siihen villiyrtit, keittiömestari Mikko Kautto listaa esimerkkejä mielestään parhaista maatiaisista.

Nykyään maatiaisia on tuotannossa enää vähän ja Kautto puhuisikin mieluiten maalaistuotannosta, vaikka se ei olekaan varsinaisesti maatiaisruokaa.

- Ruokatuotanto on muuttunut 1950-luvulta radikaalisti. Suomalaisten kotoperäiset viljelykasvit ovat geenipankissa tallessa, mutta niitä on vähän käytössä. Uustuotanto pysyy yllä, kun esimerkiksi ravintola sitoutuu ostamaan koko sadon. Ei raaka-aineita suurelle massalle ole, mutta korvaavia tuotteita kyllä löytyy, Mikko Kautto sanoo.

Käsitys siitä mistä kaikki on lähtöisin

Ruokatoimittaja ja -kirjailija Christer Lindgren ja luomutilallinen Hannu Heikkinen ovat yhdessäkeittiömestari Mikko Kauton kanssa koonneet ruokakirjanParasta maatiaisruokaa.Kirjan ruokaohjeet eivät ole sataprosenttisen suomalaisia, mutta kotoperäiset maatiaiset ovat korostetun symbolisesti keskiössä.

Kun kuluttajat osaavat vaatia niin tuottajatkin innostuvat ja uskaltavat panostaa.

Mikko Kautto

- Haluamme, että ihmisille tulee käsitys siitä, mistä kaikki on lähtöisin. Ei puhuta tiukkapipoisesti pelkästä maatiaisruoasta, tärkeää on myös kotimaisuus, pientuotanto ja lähituotanto. Esimerkiksi meidän keittiöömme tulee valtaosa raaka-aineista Pirkanmaalta. Poro ja ankanliha täytyy tilata Pirkanmaan ulkopuolelta

Kiinnostus suomalaiseen jalostamattomaan ruokatuotantoon on kasvussa. Kautolla on varma vinkki siihen, kuinka vielä tuotannossa olevat maatiaiset pysyvät ruokalistoilla.

- Niitä täytyy vain käyttää, siten ne säilyvät, Kautto sanoo.

- Kun kuluttajat osaavat vaatia niin tuottajatkin innostuvat ja uskaltavat panostaa.

Keittiömestari luottaa kotona perusruokaan

Keittiömestari Mikko Kautto kuvaa maatiaiskirjan ohjeita perusruoaksi, vaikka välillä kuvat saattavat näyttää kotikokin silmiin haastavilta. Kirjasta löytyy kyllä myös haasteita niitä kaipaaville.

- Vinkkaisin kokeilemaan hauki-jokirapumureketta. Se on sellainen keskivaikea resepti, jossa riittää näpräämistä.

Hauki-jokirapumurekkeen ohje on yllä kuvana. Kotona Kautto tekee perheelleen peruskotiruokaa, keittiössä ei hienostella pätkääkään.

- Avopuoliso tekee erittäin hyvää makaronilaatikkoa, tämä pitää aina mainita kun saa tilaisuuden, Kautto naurahtaa.

Lue seuraavaksi