Koepallo homoliittojen laillistamiseksi jäi heittämättä Taiwanissa

Taiwanilainen miespari aikoi testata oikeuden kannan parisuhteensa, mutta muutti mielensä muun muassa tappouhkausten takia.

Ulkomaat
Homojen oikeuksia ajavat aktivistit, Chen Ching-hsueh ja Kao Chi-wei kirjoittavat pöydän ääressä.
Homojen oikeuksia ajavat aktivistit, Chen Ching-hsueh ja Kao Chi-wei. EPA/David Chang

Seksuaalivähemmistöjen tasa-arvo Taiwanissa jää toistaiseksi testaamatta, kun parisuhteensa rekisteröintiä haluava miespari on päättänyt olla haastamatta hallituksen oikeuteen. Oikeusjutusta ennakoitiin mahdollista käännekohtaa, joka olisi voinut johtaa samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliittojen sallimiseen.

Chen Ching-hsueh sanoo, että hän ja hänen kumppaninsa Kao Chi-wei päättivät luopua valittamasta hallituksen kielteisestä rekisteröintipäätöksestä, koska ovat menettäneet luottamuksensa Taiwanin oikeuslaitokseen.

Taiwanin Gay Pride keräsi kymmeniä tuhansia ihmisiä

Pettymys johtuu pääkaupungin Taipein hallinto-oikeuden toissavuotisesta päättämättömyydestä: oikeus ei ratkaissut Chenin ja Kaon valitusta millään tavalla eikä myöskään ohjannut sitä ylempään oikeusasteeseen.

Tällaisessa tilanteessa vetäytyminen on ainoa mahdollisuus säilyttää oma arvokkuutensa, Chen sanoo. Aiemmin hän kertoi saaneensa tappouhkauksia ja solvauksia sosiaalisessa mediassa. Jopa Chenin vanhemmat uhattiin tappaa, hän sanoo.

Taiwan on yksi Aasian vapaamielisimpiä yhteiskuntia, ja sen ihmisoikeusryhmät ovat pitkään ajaneet homoseksuaaleille oikeutta avioliittoon. Ihmisoikeusryhmistä arvioidaan, että vastaisuudessa useita pariskunta pyrkii laillistamaan suhteensa, joten nykyjärjestelmä joutuu piakkoin koetteille oikeudessa. Aasiassa asia on pisimmällä Vietnamissa, jossa siitä on jo tekeillä laki.

Viime vuonna Taiwanissa järjestettiin kymmenen kerran Gay Pride -paraati. Siihen osallistui yli 50 000 seksuaalivähemmistön jäsentä ja heidän tukijaansa.

Lähteet: AFP