Yhteislyseo korjattiin arvokkaasti

Kokkolan yli satavuotiaan yhteislyseon remontti on loppusuoralla. Ulkoa puukoulu näyttää lähes entiseltään, mutta ulkovessoja ei enää ole. Sisällä historia ja nykyaika kulkevat rinnakkain.

kuivakäymälä
Kuvassa mies ja seinälle tehty taideteos laatoista
Petra Haavisto / Yle

Kokkolan vanhan yhteislyseon remontti alkoi tammikuussa 2012. Vuoden aikana vanhan puukoulun sähköt ja lämmitysjärjestelmä on uusittu ja taloon on rakennettu ilmastointi.

Luokat ovat pääosin ennallaan. Ensimmäisessä kerroksessa pari luokkaa on jaettu toimistotiloiksi, pukuhuoneisiin johtavat nykyisin sisäportaat ja hissillä pääsee ullakolle.

- Kellarin eteläsiipeen tulevat rummunsoittotilat, musiikkiluokat, keramiikkatilat ja metallityötilat. Kellarin länsisiivessä on atk-luokka, mediapaja, pukuhuoneita ja vessoja, vastaava työnjohtaja Jukka-Pekka Laakeri Peab Oy:stä luettelee.

Vaikka tilat ovat uudenaikaiset, talon henki on pyritty säilyttämään.

- Kaikkia kolhuja ei korjata, lattiat ovat edelleen kaarella, vanhat kaariholvit ja kaakeliuunit näkyvät, mutta tekniikka on piilotettu ja kaapit ja valaisimet ovat uutta, Jukka-Pekka Laakeri kertoo.

Kokkolan seudun opisto muuttaa vanhan lyseon peruskorjattuihin tiloihin keväällä. Opetus siirtynee Vaasantielle syksyllä.