Bensavaras vaikeuttaa tavallisen tankkaajan elämää

Bensavarkauksia huoltoasemilta voidaan ehkäistä muun muassa sillä, että bensamittarin saa auki vasta kun käy sitä erikseen pyytämässä kassalta. Menetelmä on käytössä noin kymmenellä prosentilla asemista.

Kotimaa
Pankkikortilla tankataan bensa-asemalla
YLE / Raine Martikainen

Bensavarkauksia on vaikea ehkäistä ilman, että se hankaloittaa rehellisten asiakkaiden asiointia huoltamoilla.

Kaakkois-Suomen Bensiinikauppiaiden puheenjohtaja Kaj Rosenbladin mukaan bensavarkauksia voidaan ehkäistä muun muassa sillä, että bensamittarin saa auki vasta kun käy sitä erikseen pyytämässä huoltoaseman kassalta.

Rosenblad arvio, että noin kymmenen prosenttia asemista on tällaisia. Menetelmä on käytössä varsinkin isojen teiden varsilla, jossa bensiinivarkaudet ovat muutenkin yleisempiä ja liikenne asemalla vilkasta. Rosenblad ei usko menetelmän yleistyvän, sillä se hankaloittaa rehellisten asiakkaiden asiointia huomattavasti.

Rosenbladin mukaan kaikkien bensapumppujen muuttaminen kortti- tai seteliautomaateiksi karsisi bensavarkaudet lähes sataprosenttisesti. Tämäkään ei Rosenbladin mukaan tule yleistymään, sillä varsinkaan iäkkäämmät asiakkaat eivät halua käyttää automaattia.

Kaj Rosenbladin mukaan huoltoasemien valvontakameroille tallentuneet bensavarkaiden naamat löytyvät usein jo valmiiksi poliisin kansioista.

- Tämä kertoo siitä, että bensavarkaat ovat usein taparikollisia, Rosenblad toteaa.

Kaj Rosenbladin mukaan kynnystä poistua asemalta maksamatta polttoaineesta on laskenut se, että nykyään osa bensavarkauksista käsitellään näpistyksinä.

Bensan varastaminen autoista harvojen huvi

Kymenlaakson poliisilaitoksen rikoskomisario Freddie Cederlundin mukaan bensan vieminen suoraan autojen tankeista ei ole kovinkaan yleistä, sillä bensaa saa varastettua huomattavasti vähemmällä vaivalla huoltoasemien mittareista.

Cederlund kertoo, että bensan varastaminen auton tankista on yksittäisten tekijöiden puuhaa. Sen vuoksi bensan kuppaus suoraan autojen tankeista on kausittainen ilmiö, riippuen siitä istuuko tähän toimintaan mieltynyt henkilö kiven sisällä vai onko hän vapaalla jalalla.

Cederlundin mukaan varkaat eivät nykyään juurikaan jaksa imeä bensaa letkun avulla tankista.

- Varkaat tekevät mieluummin tankin pohjaan reiän ja valuttavat bensan astiaan, Cederlund toteaa.