1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Varastettu kännykkä on luultavasti jo matkalla Viroon

Varastetun kännykän takaisin saaminen on monesti sattuman kauppaa. Varsinkin pääkaupunkiseudulla varastettu kännykkä on todennäköisesti pian matkalla Viroon.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Vaikka kännyköiden liikkeitä voidaan nykysin seurata entistä paremmin, se ei ole vähentänyt kännykkävarkauksia tai merkittävästi helpottanut niiden selvittämistä. Taustalla on se, että kännykkää harvemmin varastetaan omaan käyttöön tai edes Suomessa myytäväksi.

- Varastettu kännykkä on useimmiten luonteeltaan taskuvarkaus ja esimerkiksi Helsingissä niistä yli 90 prosenttia on ulkomaalaisten ammattivarkaiden tekemiä, kertoo Helsingin poliisin päivittäisrikostutkinnan yksikön päällikkö Juha Laaksonen.

- Parhaillaan meillä on kiinniotettuna kaksi ulkomaalaista miestä, joilta löytyi 11 kännykkää. Kaikki ilmeisestikin varastettuja.

Taskuvarkaiden kohteena ovat lompakoiden lisäksi juuri kalliimmat kännykät. Varkaan mukaan lähtenyt kännykkä on suurella todennäköisyydellä pian sammutettuna matkalla pois Suomesta.

- Rikoksesta epäillyt ovat usemmiten virolaisia, romanialaisia ja puolalaisia. Varkaita tulee erikseen keikoille Tallinna-Helsinki -lautoilla ja he ovat pian myös matkalla takaisin, Laaksonen sanoo.

Varkaus pitäisi ilmoittaa mahdollisimman nopeasti. Jos kännykkä katoaa vaikka ravintolassa illalla ja sen huomaa vasta aamulla, ja mukaan lasketaan ilmoitusten tekemiseen ja käsittelyyn kuluva aika, saattaa olla jo myöhäistä.

Ulkomailla Suomesta varastettu kännykkä on vähempiriskinen myydä, mutta myös sen toiminta on siellä varmempaa.

- Varkaan kannattaa viedä kännykät kauemmas Suomesta. Siellä niihin eivät vaikuta suomalaisen operaattorin jälkikäteen asettamat estot.

Jäljitys ei aina auta luurille asti

Älykännyköihin on tarjolla monia sovelluksia, joilla kadonneen puhelimen käyttöä liikkeitä voi vielä seurata toisella kännykällä tai tietokoneella.

Jos menemme jäljityspalvelun antamaan osoitteeseen ja siellä on vaikka kerrostalo, niin siihen se jäljitys sitten jää.

Juha Laaksonen

Jos puhelin on vielä Suomessa, paikkatietoja lähettävän sovelluksen luulisi tekevän helpoksi sen, että luuri käydään vain hakemassa takaisin. Näin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole.

- Jos menemme jäljityspalvelun antamaan osoitteeseen ja siellä on vaikka kerrostalo, niin siihen se jäljitys sitten jää. Ei ole mahdollista tutkia kokonaista rakennusta. Pitäisi olla huonekohtainen tai vähintään asuntokohtainen tarkkuus. Tämä on ongelmana varsinkin kaupunkialueilla, Juha Laaksonen huomauttaa.

Poliisi ei laitakaan jokaista varastetuksi ilmoitettua kännykkää tekniseen seurantaan, vaan rikoksen selvityskeinot ovat aina tapauskohtaisia.

Poliisi ei kuitenkaan tyrmää kännykkään asennettavia jäljityssovelluksia. Eri sovellusten avulla voidaan estää puhelimessa olevien tietojen käyttäminen ja pitää niistä varmuuskopioita nettipalveluissa. Poliisin mukaan vuosittain tulee myös muutamia tapauksia, jossa kännykän omistaja on saanut omatoimisesti kokoon sen verran tietoja varastetusta kännykästään, että ne ovat auttaneet poliisia saamaan puhelimen takaisin.

Saiko kukaan sen rekisterinumeroa ylös?

Poliisi muistuttaa siitä, että kännykän omistajilla pitäisi olla tallessa puhelimensa IMEI-numero. Se on yksilöllinen koodi, rekisterinumero, jonka puhelin myös ilmoittaa otaessaan yhteyttä tukiasemiin.

SIM-kortin sulkeminen on kännykänomistajille tuttua, mutta IMEI-numeron perusteella operaattorit pystyvät sulkemaan koko puhelinlaitteen käytön alueellaan. Tätä varten operaattori tarvitsee IMEI:n ja jäljennöksen rikosilmoituksesta. Suomessa tehty matkapuhelinsulku kattaa kutakuinkin Länsi-Euroopan maat.

Poliisin haltuun löytötavaroiden tai takavarikoiden kautta päätyneet kännykät on myös paljon helpompi palauttaa omistajalleen, kun IMEI-numero on omistajan tiedossa. Poliisi suositteleekin, että puhelimen omistaja otaa IMEI-numeron valmiiksi talteen, ja liittää sen rikosilmoitukseen, jos kännykkä varastetaan.

Monissa puhelimissa numeron saa näkyviin näppäilemällä puhelinnäppäimistöllä koodin *#06#. Usein IMEI-numero löytyy myös puhelimen akun alla olevasta valkoisesta tarrasta ja puhelimen omista valikoista.