Merivartiosto hakee edullisempia tiloja ja vähentää väkeä Pohjanmaalla

Länsi-Suomen Merivartioston mukaan pohjalaisalueelta vähenee seuraavaan 5 vuoden aikana kymmenkunta merivartijaa. Vähennykset toteutuvat eläköimisten kautta. Tilasäästöjä haetaan Kokkolassa ja Kaskisissa, kun taas Vallgrundin merivartioasemaa kehitetään.

Kotimaa
Merivartiosto PV 269 laiturissa Vallgrundissa.
Mari Latva-Karjanmaa / YLE

Rajavartiolaitoksen sopeuttamisohjelma puraisee myös pohjalaisaluetta. Länsi-Suomen Merivartiosto vähentää Kokkolan, Vallgrundin ja Kaskisten merivartioasemilta kymmenkunta henkilötyövuotta seuraavan viiden vuoden aikana. Tavoitteena on 28 paikkaa, kun henkilöstöä nyt on noin 40.

Vartioston apulaiskomentaja, komentaja Mikko Hyypän mukaan kaikki vähentyvät paikat hoidetaan eläköitymisten kautta, irtisanomisia tai lomautuksia ei käytetä.

Merivartioasemilla pieniä muutoksia

Kiinteistöpuolella säästöjä haetaan luopumalla ylimääräisistä tiloista tai siirtymällä edullisempiin tiloihin. Kaskisissa haetaan pienempiä tiloja ja Kokkolassa edullisempaa tilavaihtoehtoa, mahdolisesti Pietarsaaresta. Lentosataman huoltopisteestä Vaasan Vaskiluodossa luovutaan kokonaan. Vallgrundin merivartioaseman toimintaa puolestaan kehitetään.

Asemaverkosto säilyy ennallaan, mutta esimerkiksi Kaskisissa merivartiosto on jatkossa tilanteen mukaisessa valmiudessa.

Uutta kalustoa ja lisää liikkuvuutta

Komentaja Mikko Hyypän mukaan henkilöstövähennyksiä kompensoidaan uudistamalla kalustoa sekä lisäämällä partioiden liikkuvuutta. Muun muassa partioveneitä uusitaan nykyaikaisemmiksi, sekä nykyinen helikopterikalusto uusitaan.

Merkittävä asia on myös Turun johtokeskuksen vahvistuminen. Huippumodernit tilat otetaan käyttöön kuukauden kuluttua. Rajavartiolaitoksella on Länsi-Suomen alueella Hangosta Tornioon yhteensä 350 työntekijää. Merivartioasemilla heistä työskentelee 192 henkilöä, ja määrä laskee sopeuttamistoimilla 140-150:een.