Sushi enimmäkseen hyvälaatuista Helsingissä

Helsingissä valmistettu sushki on 93-prosenttisesti hyvälaatuista. Ympäristökeskuksen viimevuotisessa selvityksessä neljä näytettä 85:stä todettiin laadultaan välttäväksi ja kaksi huonoksi.

sushi
Maki-sushi -rulla
YLE Etelä-Karjala

Sushinäytteitä otettiin 39 ravintolasta sekä yhdestä kala-alan laitoksesta ja vähittäismyymälästä.

Valmistuksessa ei käytetä kuumennuskäsittelyä ja siksi raaka-aineen laadulla on merkittävä vaikutus sushin mikrobiologiseen laatuun.

Alle puolessa ravintoloiden keittiöistä yleinen puhtaus ja järjestys arvioitiin hyväksi. Tyydyttäväksi ne todettiin 51 prosentissa ja välttäväksi 8 prosentissa tarkastetuista ravintoloista.

Osassa ravintoloista havaittiin puutteita myös tietämyksessä tiettyjen kalalajien pakastuspakosta loisriskin vuoksi.

Susheihin liittyvät ruokamyrkytystapaukset ovat Suomessa harvinaisia. Sushin valmistusta helpottavia koneita on käytössä laitoksissa ja osassa ravintoloista, mutta edelleen pääosa valmistuksesta tehdään käsityönä, mikä lisää sushin riskiä kontaminoitua ruokamyrkytystä aiheuttavilla bakteereilla.