Poliisi tutkii turvakodin väitettyä tietovuotoa Espoossa

Espoon kaupunki lopetti vuodenvaihteessa turvakotinsa. Nyt poliisi tutkii, onko turvakodin salaisia papereita joutunut väärään paikkaan. Kaupunki myöntää, että turvakodin toiminta on ollut osin ongelmallista, mutta papereiden päätymistä vääriin käsiin se ei allekirjoita.

Espoossa tutkitaan, syyllistyikö toimintansa vuodenvaiheessa lopettanut turvakoti tietosuojarikokseen jättämällä arkaluontoiseksi tulkittuja asiakirjoja roskiin.

Internetissä leviävien tietojen mukaan jäteastioista löytynyt asiakirjanippu sisältää muun muassa tietoja ihmisten perheongelmista sekä turvakodin toimintaa kuvaavaa materiaalia. Blogikirjoituksessa on väitetty, että turvakodin papereita olisi löytynyt sen sulkemisen jälkeen jätelavalta.

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso on väitteistä tietoinen, mutta tietovuotoja ei hänen mukaansa ole ollut.

- Meillä on sellainen käsitys, että väite tietovuodosta ei pidä paikkaansa. Kun turvakoti loppui vuodenvaihteessa, me otimme haltuun asiakastietoja koskevat asiakirjat ja ne ovat olleet asianmukaisesti säilytettyinä kaupungilla.

Tilanne halutaan kuitenkin tarkistaa poliisitutkinnan avulla, Metso sanoo.

Miesvaistaisuus tapetilla

Espoon turvakodin toiminnassa on ollut ongelmia menneinä vuosina ja sitä on syytetty muun muassa miesvastaisuudesta.

Perusturvajohtaja Metsokin myöntää, että toimintaa on jouduttu tarkastelemaan esimerkiksi huoltajuuskysymysten yhteydessä. Hänen mukaansa ongelmat ovat kuitenkin vuosien takaa, eikä niillä ole ollut vaikutusta turvakodin lopettamispäätökseen.

- Katsottiin, että meillä on mahdollisuus auttaa turvakotipalveluja tarvitsevia paremmin muilla keinoin. Takavuosina on tehty rikosilmoituksiakin, mutta juuri nyt on kyse siitä, että onko salassapidettäviä asiakasdokumentteja jäänyt väärään paikkaan ja meillä on se käsitys, että ei ole.

Myös turvakotia pyörittäneen Lyömätön Linjan toiminnanjohtaja Jari Hautamäki myöntää, että yhdistyksen toiminnassa oli aikaisemmassa vaiheessa miehiä syrjivä kausi, mutta samalla hän vakuuttaa, että nämä asiat oli jo ratkaistu, eikä niillä ollut vaikutusta toimintojen lopettamiseen.

Yhdistyksen mukaan salaisina pidettävät asiakirjat on tuhottu asianmukaisesti.