1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulujen johtokunnat historiaan

Turku luopuu tammikuun lopulla koulujen johtokunnista. Osa johtokuntien tehtävistä siirtyy vanhempainyhdistysten hodettavaksi. Asiasta on päättänyt Turun kaupunginvaltuusto.

vanhempainyhdistykset (yhdistykset)
Lapsia Turun Moision koulun pihalla.
Petra Ristola / Yle

Nyt lakkautettavat johtokunnat hyväksyivät koulunsa vuosittaisen työsuunnitelman ja opetussuunnitelman. Nämä tehtävät siirtyvät koulujen rehtoreiden sekä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan jaostojen töihin.

Juha Mörönen on toiminut yli kolmensadan oppilaan Turun Moision koulun johtokunnassa. Hänen mielestään demokraattisesti valituilla johtokunnilla olisi edelleen työmaata.

- Johtokunnilla on ollut helpoimmillaan näitä koulun arjen toimintalinjojen hyväksymiseen liittyviä tehtäviä. Vaikeimmillaan johtokunnan työ oli esimerkiksi silloin, kun Paattisten ja Moision koulun yhdistetty johtokunta seurasi viime vuonna valmistuneen Paattisten koulun vaiheita.

- Johtokunta taisteli uuteen kouluun monia tärkeitä hankintoja. Saimme uuden koulun läheisyyteen myös liikenneympyrän turvaamaan koulutietä, Moision koulun johtokunnan jäsen Juha Mörönen kertoo.

Riittävätkö vanhempainyhdistykset?

Harvoin kokoontuneiden johtokuntien lakkautusta perustellaan sillä, että näin vähennetään byrokratiaa ja korostetaan vanhempainyhdistysten roolia.

- Vanhempainyhdistyksen tehtävä on varainhankinta pitämällä esimerkiksi myyjäisiä ja diskoja. Vanhempainyhdistykseen kuuluu kolme nimettyä jäsentä, muut ovat mukana vapaaehtoisina, puuskahtaa Mörönen.

Turun kaupungilla on asiasta toinen näkemys.

Vanhempainyhdistykset ovat ajaneet jo vuosia sitten perinteisen johtokuntamallin ohi.

Timo Jalonen

- Vanhempainyhdistyksillä on jopa paremmat mahdollisuudet toimia juuri vapaaehtoisuuden ansiosta. Vanhempainyhdistys voi ottaa kantaa koulujen asioihin. Näin ne ovat tehneet kiitettävästi tähänkin saakka. Vanhempainyhdistykset ovat koolla paljon säännöllisemmin kuin nyt lakkautettavat johtokunnat. Kyllä vanhempainyhdistykset ovat ajaneet jo vuosia sitten perinteisen johtokuntamallin ohi, sanoo Turun sivistystoimen toimialajohtaja Timo Jalonen.

Suuri osa Suomen kunnista on luopunut koulujen johtokunnista. Turussakin uudistuksen uskotaan sujuvan hyvin.

- Väittäisin, että uudessa järjestelmässä oppilaat ja vanhemmat saavat äänensä yhtä hyvin kuulumaan kuin aiemminkin, vakuuttaa Jalonen.

Lue seuraavaksi