1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Miina Maasola on kahden elokuvan tähti

Keskiviikkona Miina Maasola astelee punaiselle matolle Vuonna 85 -elokuvan ensi-illassa. Samaan aikaan elokuvateattereissa pyörii romanttinen komedia Rakkauden rasvaprosentti, jossa naisella on pääosa. Näyttelijän jalat pysyvät maassa, kiitos lapsiperheen arjen.

Kuva: Artista Film

Vuonna 85 -elokuvan luvataan kuljettavan katsojansa takaisin keskelle kimaltavaa 80-lukua: salihousujen, olkatoppauksien, solarium-rusketusten ja miesten permanenttien kulta-aikaan.

Omakohtaisia permanenttimuistoja on myös elokuvan Ellulla, tamperelaisnäyttelijä Miina Maasolalla.

- Vuonna 1985 olin ekaluokkalainen ja haaveilin permanentista. Sain sellaisen kuitenkin vasta kuudennella luokalla. Ennen valokuvien ottamista tukkaa aina puristeltiin muotovaahdolla oikein käkkyräksi. Se oli kova juttu, nainen nauraa.

Kova juttu on myös keskiviikkoillan gaalaloiste Tampereella. Vuonna 85 -ensi-iltaa vietetään suureellisesti Tampere-talossa, ja näyttelijöiden saapuminen punaiselle matolle esitetään muiden kaupunkien elokuvateattereissa suorana lähetyksenä.

Permanentteja punaisella matolla tuskin nähdään.

- Oma gaalalook on vielä ratkaisematta. Mietimme sitten naisporukan etkoilla, miten tukka laitetaan, Maasola suunnittelee ensi-iltapäivän aamuna.

Naiivia epookkia

Kuvausten aikaan näyttelijöiden ei tarvinnut hiusasioita pohtia. Liioiteltu aikakausityyli oli itsestäänselvyys ja auttoi myös näyttelijäntyössä.

- Tämä elokuva on tyylilajiltaan naiivia epookkia, ja osa hahmosta rakentuu puhtaasti ulkoisten ominaisuuksien kautta.

Tunnistettava ajankuva näyttelee elokuvassa merkittävää osaa, samoin tamperelaiset maisemat. Mennyt vuosikymmen välittyy valmiista tuotoksesta, mutta ajantaju oli välillä koetuksella myös kuvauksissa, kertoo kotikaupunkinsa kaduille näyttelemään päässyt Maasola.

- Kuvasimme Keskustorilla kovassa pakkasessa. Mukana oli valtavasti 80-luvun paksuihin toppapukuihin ja neonväreihin puvustettua väkeä sekä vanhoja autoja ja muuta rekvisiittaa. Se tuntui oikeasti hyppäykseltä toiseen aikaan. Sama toistui studiossa kuvatussa baarikohtauksessa, jossa ympärillämme tanssi lähes 200 kultaisiin 80-luvun kuteisiin puettua avustajaa.

Ennakkoluulot romukoppaan

Vuonna 85 syntyi Tampereen Työväen Teatterissa alkunsa saaneen musikaali-ilmiön seurauksena. Kaikkien aikojen suosituimmaksi kotimaiseksi musikaaliksi nousseen teoksen yleisö teki vaikutuksen Miina Maasolaan.

- Osuin musikaalikatsomoon juuri perinteisimpään pikkujouluaikaan, kun yleisö hillui sydämensä kyllyydestä. Muistan silloin ajatelleeni, että tällaisessa jutussa olisi kiva olla lavalla. Olinkin tosi iloinen, kun minua pyydettiin elokuvan Elluksi.

Maasola oli aikoinaan yksi tamperelaisen teatteriryhmä Siperian perustajajäsenistä. Pienen teatterin teemat ja tyyli olivat jotakin aivan muuta kuin höttöinen hauskanpitomusikaali tai romanttinen komedia, jollaisessa Maasola myös parhaillaan nähdään.

Joutuiko näyttelijä elokuvatöihin ryhtyessään taistelemaan tyylilajiennakkoluuloja vastaan?

- Olen itse suuri romanttisen komedian ystävä. Suomessa sellaisia elokuvia tehdään vähemmän, joten jännitin lähinnä, miten se haltsataan. _Vuonna 85 _-elokuvassa puolestaan mietitytti se, toimiiko teos teatterista irroitettuna itsenäisenä juttuna. Minulla on varmaankin ennen jokaista työtä jonkinlaisia ennakkoluuloja, mutta useimmiten ne aukeavat joksikin muuksi.

Lapsiperheen arki pitää jalat maassa

Miina Maasolalla on tilillään päärooli tv-sarjassa Tukka auki. Menneenä syksynä hän joogasi tamperelaisten bussipysäkkien valomainoksissa Teatteri Siperian valtavissa julisteissa. Nyt näyttelijättären voi bongata valkokankaalta paitsi Vuonna 85 -elokuvan Elluna, myös romanttisen komedian Rakkauden rasvaprosentti naispääosasta. Eletäänkö läpilyöntiaikoja?

- En oikein tiedä, mitä sellainen läpilyönti tarkoittaa. Voin kuitenkin sanoa olevani onnellinen, kun minulla riittää töitä, joista nautin. Oma arki pienten lasten kanssa on niin hektistä, etten ehdi liikaa keskittyä siihen, miltä nyt tuntuu. Menen vain tilanteesta toiseen ja koitan olla oma itseni, Maasola hymyilee.

Tulevaisuudessa näyttelijä haaveilee muun muassa laajentavansa rooli- ja tyylilajirepertuaariaan monipuolisesti. Ammatillisen kehittymisen ohella hän toivoo kuitenkin pysyvänsä muutoin ennallaan.

- Lapsiani katsoessani pohdin, miten pitäisin itsessäni yllä lapsen avoimuutta, herkkyyttä ja uteliaisuutta, mihin se sitten viekin. Haaveilen sellaisten ominaisuuksien vaalimisesta ja säilyttämisestä.