Koe uusi yle.fi

Tässä kuvani, terveisin Varas

Älykännyköiden aikakaudella puhelinvarkaudet selviävät yhä useammin inhimillisen räpeltämisen ansiosta. Varastettunakin puhelin päivittää yhä tietojaan omistajansa tileille ja voi paljastaa uuden käyttäjänsä. Tapoja on monia, mutta yhdistävä tekijä niissä on yleisölle koituva viihdytysarvo.

Kotimaa
Kaksi tyttöä näppäilemässä kännyköitään.
Yle

Pari viikkoa sitten Helsingissä varastetun kännykän uudesta käyttäjästä tuli pienimuotoinen nettijulkkis, kun hänen ottamansa kuvat päivittyivät suoraan puhelimen omistajan Dropbox-palveluun. Yksi kuvista oli omakuva, jossa paidaton mies loikoili sängyllä. Kännykän omistaja julkaisi vastavetona kuvan taustatarinan kera Facebookissa ja se levisi kulovakean tavoin.

Lopulta netti-ilmiö tavoitti myös kuvien ottajan. Hän ei jäänyt kärsimään sosiaalisen median tirskuntaa, vaan palautti kännykän pian poliisiasemalle.

Omakuvien kautta löytyi myös Yhdysvalloissa Disney-risteilyllä kadonnut kännykkä (siirryt toiseen palveluun). Puhelimen uusi haltija, yksi aluksen työntekijöistä, kuvasi sillä mielellään ja hänen tietämättään kuvat päivittyivät puhelimen omistajan Applen iCloud -palveluun.

Omistaja perusti kuville Facebookiin suureen suosioon nousseenVarastetun iPhoneni seikkailut –albumin (siirryt toiseen palveluun), jossa yhä merillä olleen ristelytyöntekijän tekemisiä ja ihastuksia seurattiin liki reaaliajassa. Lopulta asiasta kerrottiin varustamolle, joka ryhtyi pian maineenhallintaoperaatioon. Kännykkä palautettiin nopeasti omistajalleen.

Varas kirjautui puhelimella sen omistajan treffipalveluprofiiliin

iCloudin kautta seurattiin varasta myös vuosi sitten helsinkiläisessä toimistossa, kun työpöydältä oli kadonnut iPad. Laitteen luultiin olevan mennyttä, mutta pian kone kirjautui iCloudiin uudella nimellä. Se oli sama kuin yhdellä varkauden aikaan toimistolla työskenneellä remonttimiehellä. Hetken todisteita kerättyään poliisi kävi hakemassa iPadin takaisin kotietsinnän avulla.

Ylen toimittaja puolestaan sai vuoden vaihteessa puhelimensa takaisin, kun hänen yhteystietojensa varmuuskopioihin ilmestyi varkauden jälkeen uusia nimiä ja numeroita. Niinpä hän soitti yhteen niistä ja sai vastaajasta apulaisen kännykän etsimisessä. Lopulta puhelin löytyi vanhalta romanikerjäläiseltä Helsingistä.

Yhdysvalloissa taksiin unohtuneen kännykän napannut mies jäi puolestaan jäi kiinni luovalla tavalla (siirryt toiseen palveluun), kun hän kirjautui puhelimella sen omistajan treffipalveluprofiiliin.

Omistaja loi palveluun uuden profiilin, tällä kertaa naispuolisen, ja ryhtyi flirttailemaan varkaan kanssa, kunnes sai tämän treffeille. Omistaja kertoo saaneensa kännykän takaisin melko hyvässä hengessä, vaikka olikin ottanut vasaran mukaan varmistaakseen, että treffit päättyvät halutulla tavalla.