1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kainuun Prikaatille roppakaupalla urheilun kiertopalkintoja

Kainuun Prikaati on sotilasurheilun sm-tason kestomenestyjä lähivuosilta. Vuoden 2012 kisatuloksiin perustuvista kiertopalkinnoista se sai lähes kaikki. Lisäksi liikuntakasvatusupseeri Kari Mäkinen on palkittu vuoden sotilasvalmentajana.

Kotimaan uutiset
Vuoden sotilasvalmentaja Kari Mäkinen.
Vuoden sotilasvalmentaja Kari Mäkinen.Jouni Pilto / Yle

Sotilasurheilun päälajit ovat ammunta, hiihto ja suunnistus.

- Viime vuosi oli prikaatin sotilasurheilussa erittäin hyvä, sanoo vuoden sotilasvalmentaja, yliluutnantti Kari Mäkinen.

Kainuun Prikaati saa nimiinsä vuodelta 2012 neljä kiertopalkintoa viidestä. Vain sotilaiden 5-ottelusta kiertopalkintoa ei saatu.

Mäkiselle henkilökohtainen tunnustus tuli varusmiesten valmennuksesta.

- Neljättä kertaa peräkkäin voitettu Parolan kilpi oli varmaan ykkösasia siinä. Se on arvostettu ja tavoiteltu palkinto, sanoo Mäkinen.

Pidemmän ajan juttu, jossa Mäkinen on kunnostautunut, on Kainuun Prikaatin valmennusjärjestelmän parannus viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mäkinen on ollut tiimissä tärkeä lenkki.

Odotukset ylittyivät

Tämä vuosi on jo ihan uskomaton

Jukka Sonninen

Kainuun Prikaatiin on muodostunut kulttuuri, jossa on tuettu fyysisyyttä ja kilpaurheilua, sanoo prikaatin komentaja, eversti Jukka Sonninen.

- Täällä on ollut loistavia henkilöitä vetämässä urheilua. Nyt alkaa suurin osa palkinnoista tulla Kainuuseen. Tämä vuosi on jo ihan uskomaton, Sonninen sanoo.

Palkittu liikuntakasvatusupseeri kertoo, että urheilijat menestyvät, koska tekevät "perusraakaa" työtä.

Varusmiehellä on mahdollisuus kilpailla sm-kisassa vain kerran palveluksensa aikana.

- Haaste on saada hyvä tulos juuri kyseisellä hetkellä, kyseisessä kilpailussa, sanoo Kari Mäkinen.

Menestyväksi ampujaksi ilman harrastetaustaa

Kestävyyslajeissa (esim. hiihto, suunnistus) valmennettaviksi pääsevät käytännössä ne, jotka ovat kilpailleet siviilissäkin.

- Kestävyyslajissa ei urheiliijaa tehdä nollasta, mutta ammunta on asia erikseen. Siihen valitaan niitäkin, joilla ei ole kilpailutaustaa, Mäkinen kertoo.

Ammunnassa perustyö tehdään sisäammuntaradalla, jossa osumat ja kohdistimen liike tallentuvat tietokoneelle. Sitten siirrytään radalle opettelemaan yksittäislaukauksia. Hiljalleen aletaan opetella kilpailunomaisesti.

Lue seuraavaksi